Nederwiet, bedrog en de koekoek

No English text available. Click here for my English articles.

Jaren geleden bemerkte mijn tante dat haar zoon belangstelling kreeg in tuinieren. Nu is dat in zijn geval bijzonder, omdat mijn echtgenootloze tante met vier kinderen drie hoog woonden. Mijn neef ging dus tuinieren, tot trots van mijn tante. Hij had een mooie en ruime plantenkas gekocht en daarboven monteerde hij een lamp om de boel goed te verwarmen en te belichten. Hij koesterde zijn plantjes met veel liefde en passie. Mijn tante was happy omdat haar zoon eindelijk een hobby had. Totdat bij haar het kwartje viel. Voel je hem aankomen?

Toen ze door had wat mijn neef daadwerlijk teelde, groef ze met chirurgische precisie de inmiddels uitgekiemde wietzaadjes op en verving ze voor zonnepitten. Je kunt van mijn tante veel zeggen, maar niet dat ze geen humor heeft!

De koekoek is een grappig vogeltje, maar wel eentje die niet vies is van een beetje list en bedrog. Ze misbruikt niet alleen haar collega-zangvogels, ook haar eigen kinderen ontneemt ze een warme en liefdevolle moeder-kind-relatie. Ze dumpt haar eieren in het nest van een ander. Je verwacht dat de daaropvolgende generatie koekoeken het beter doen en de zonden van het voorgeslacht niet overneemt, maar niets is minder waar. Ook de volgende generatie legt hun eitjes zonder pardon in het nest van de ander. Zo gaat list en bedrog over van generatie op generatie.

Mijn neef was in zijn schik met zijn vermeend groeiend kapitaaltje, totdat hij bemerkte wat er daadwerkelijk in zijn kweekbak groeide. Boos liep hij stampvoetend door het huis en schreeuwde dat hij was bedrogen met zijn zaaigoed. Mijn tante hield zich natuurlijk van de domme en vroeg waarom hij zo boos was om wat er in zijn bak groeide. Waarop mijn neef antwoordde met de legendarische woorden: "Het is niet geworden wat het zou moeten worden!"

Mijn neef gaf zo geen openheid van zaken en dacht mijn tante te kunnen bedriegen, terwijl hij werd bedrogen door zijn eigen mutti! Tot op de dag vandaag weet zoonlief niet door wie hij belazerd is. Hopelijk leest hij mijn BirdTalk niet.

Zouden koekoeken weten dat ze door hun eigen moeder bedrogen zijn? Koekoek!


Loading...
Loading...