Canon vs Nikon?

Regelmatig krijg ik vragen met de volgende strekking: kan ik beter een Canon of een Nikon aanschaffen? Uiteraard antwoord ik als Canongebruiker: koop een Canon, met Nikon wil je als (vogel)fotograaf niet geassocieerd worden...

Tijdens vogelreizen met andere fotografen is het na een dag intensief fotograferen plezierig om onder het genot van een biertje te discussiëren over vogels en fotografie. Hoe ben je tot deze hobby gekomen, wat zijn je favoriete onderwerpen, etc. en als de avond dan vordert en het wordt later en later, dan worden de verhalen steeds mooier. Sterke verhalen over zeldzame vogeltjes op gevaarlijke plaatsen, bla bla bla. Je kent dat wel.

Wat altijd ter tafel komt: Canon vs Nikon. Elk fotoreisgezelschap valt uiteen in twee kampen; de Canonboys en de Nikonboys! Hier kun je uren over praten. Dit zijn leuke discussies waar je uiteindelijk niet uitkomt. Een Nikonboy stapt na zijn vakantie echt niet over naar Canon en andersom al helemaal niet! Over het algemeen kan worden gezegd (op basis van mijn eigen waarneming) dat de oudere fotograaf Nikon gebruikt en de jongere generatie Canon!

Persoonlijk denk ik niet dat het ene merk beter is dan het andere merk. Het is hetzelfde te moeten kiezen tussen Messi en Ronaldo of tussen een BMW en een Mercedes. Ik ben gelukkig geen autoliefhebber, een merk wordt geassocieerd met sportief, klassiek, innoverend, etc. Beide merken zullen zeer goede auto's fabriceren.

Zo is het ook met deze twee grote cameramerken. Uiteraard zijn er verschillen (bijvoorbeeld qua scherpte, flitsgebruik, kleurweergave, ruisreductie, stabilisatie etc.), maar het is kiezen uit twee toppers. Tuurlijk, toen de digitale camera's net hun intrede deden, was Canon beter en stapten Nikongebruikers over naar Canon, maar dat is verleden tijd. Nikon heeft zich kwalitatief ruimschoots herpakt. Het interessante is dat deze twee merken elkaar nodig hebben om tot extreem goede producten te komen. Door de concurrentie pushen ze elkaar tot het uiterste.

Maar wat raad ik een nieuwe gebruiker aan; Canon of Nikon?

Wat overwegingen:

  • wat gebruikt je omgeving? Het is prettig als je een lens, een extender, etc. kan lenen van je fotografiemaatje
  • er zijn meer goede merken dan alleen Canon en Nikon: Olympus, Sony, ik noem maar wat
  • een foto wordt gemaakt door de man of vrouw achter de camera en niet door de camera zelf!
  • volg je gevoel, welk merk spreek je het meeste aan, wat past bij jou
  • huur eens een camera voor een dag of wat. Zo kun je uitproberen of dit merk is wat je zoekt

Veel fotoplezier!