Partnerkeuze

Vanuit de psychologie weten we dat mannen een vrouw kiezen die op hun moeder lijkt. Nu heb ik lang naar mijn partner gekeken, maar ik zie bar weinig overeenkomsten met mijn moeder. Van al mijn schoonzussen is mijn vriendin de enige die volgens mij helemaal niets van mijn moeder heeft. Heb ik soms de verkeerde partner gekozen?

Op de fiets moest ik hier laatst nog aan denken en toen schoot me gelukkig toch iets te binnen wat ze samen delen: ze hebben beiden helemaal niets met vogels! Gelukkig, nu kan ik mijn partnerkeuze toch nog wetenschappelijk een plaats geven.

Mijn vriendin heeft dus niets met vogels. Als ik aan haar vraag of ze tijdens het hardlopen nog vogels heeft gezien, zegt ze: 'Mmmmm..... één duifje'. Ik hoef dan niet te vragen wat voor soort duif, want ze heeft er geen benul van dat er meerdere soorten duiven zijn.

Heeft je partner niets met vogels, dan heeft dit als vogelaar vooral voordelen: je hoeft niet met elkaar te concurreren wie de meeste soorten heeft gezien, je hoeft nooit te bewijzen dat je een bepaalde vogelsoort daadwerkelijk hebt gezien, je hoeft niet uit te leggen of je een gefotografeerde vogel nu wel of niet hebt verstoord, enz. enz. Met een vogelzieke vader en dito broers is dat wel het geval. Tot vervelends toe.

Hebben mijn moeder en eega dan helemaal niets met vogels? Toch wel iets. Zo ontdekte mijn moeder laatst een wel hele vreemde vogel op haar dak. Koelbloedig pakte ze een camera, maakte een paar foto's en belde daarna mijn vader. Uiteindelijk bleek het een uit Blijdorp ontsnapte hoornraaf te zijn, maar toch, haar niet-pluis gevoel bleek van vogelkennis en twitchersmentaliteit te getuigen.

En ook mijn vriendin wist me te verrassen. Laatst keken we TV toen er op het scherm een stinkhaan voorbij kwam. Zegt ze: 'is dat niet een hop?' En laatst zaten we op ons balkon te nippen aan een glas port toen er in de verte klu-klu-kluu klonk. ´Heej een groene specht´ zegt ze met een triomfantelijke blik. Ik was verrast. Blij verrast!

Oh ja, nu schiet me nog een overeenkomst te binnen: ze zijn beiden hartstikke lief...