Mooi verveelt en lelijk went

Ik wil niet seksistisch zijn, nou eigenlijk wil ik dat juist wel: het vrouwtje baardmannetje is wat uiterlijk betreft mislukt. 

Kijk, dat in de vogelwereld het vrouwelijke geslacht er over het algemeen wat minder mooi uitziet dan haar man, dat begrijp ik. Het manneke moet een vrouwtje versieren en zij moet op haar beurt de eitjes uitbroeden. Zo simpel is dat. Dan is ‘opvallendheid’ niet heel handig. Vrouwtjes zijn bij vogels qua uiterlijk dus meestal de mindere, in tegenstelling tot wij mensen. Mijn vriendin denkt daar anders over, die gelooft dat mannen mooier zijn, maar dat is een ander verhaal. Ik leg het haar nog wel een keer uit.

Baardmannetje 20 R9A2201
Vrouwtje baardmannetje.

De franjepoot is onder de vogels btw een zeldzame uitzondering. Daar wint het vrouwtje het qua uiterlijk van haar man. De morinelplevier idem dito. Dat komt, geëmancipeerd als ze zijn, omdat het vrouwtje de eieren legt en het mannetje die uitbroedt en de opvoeding voor zijn rekening neemt. Die vrouwen gaan dan op zoek naar een andere partner. Zo zeg! 

En begrijp me niet verkeerd, ik vind die minder opvallende vrouwelijke vogels fantastisch. Kijk eens naar een vrouwtje eidereend, haar bruintinten zijn briljant! Wie heeft dat ooit bedacht! Een vrouwtje sneeuwuil, nog zo’n beauty (het mannetje sneeuwuil is saai wit, zonder spikkels). Vrouwtje merel, dame blauwe kiekendief, zo kan ik nog wel even doorgaan. Ooit een vrouw woudaap ontmoet? Een korhennetje van dichtbij gezien? Allemaal subtiel gekleurde en prachtige dames. Dat uitbundige van die mannetjesvogels hoeft van mij niet. Beetje schreeuwerig. Geef mij maar die subtielere dames. Shit, heeft mijn vriendin dan toch gelijk?

Baardmannetje 20 R9A6782
Mannetje baardmannetje.

Toch kan het vrouwtje van het baardmannetje mij niet bekoren. Er klopt iets niet. Kijk, het gaat al fout bij de naam: én ze is geen mannetje én ze heeft geen baard(streep). 

Baardmannetje 20 R9A2201 cropJuist door het missen van die baardstreep krijgt ze een beetje een nietszeggend uiterlijk en vind ik haar mislukt. Lelijk zelfs. Die lichte iris draagt daar ook aan bij. Kijk nog maar eens goed naar bijgaande foto. Zie je wat ik bedoel? Net of ze niet helemaal honderd is. Moet ik haar daar op afrekenen? Is het uiterlijk het enige dat telt? Daar heb je een punt. Moet ik nog maar eens goed over nadenken.

Ik sluit af met wat Maarten ‘t Hart in zijn nieuwste boek zegt over het uiterlijk van de vrouw: mooi verveelt en lelijk went...