Eigen verantwoordelijkheid

Er zit een gat in de ozonlaag, de polen smelten en Groenland raakt zijn 'eeuwige' ijsvlakte kwijt. Broedvogels verdwijnen in Hollandia (ortolaan, zomertortel, ik noem maar wat), andere vogelsoorten sterven zelfs uit. Het is niet al te best gesteld met onze aardbol, maar wiens schuld is dat eigenlijk?

Even wat anders. Ik kan niet goed dansen. De oorzaak is terug te vinden in mijn jeugd, waar dans en überhaupt 'bewegen op muziek' not done was. Omdat ik niet wil blijven hangen in 'het komt door mijn opvoeding' heb ik samen met mijn partner een tijdje dansles genomen. Dat heb ik geweten. De lessen gingen niet vanzelf en ik zal je de pijnlijke details besparen. Toch hebben we het na veel vallen en weer opstaan geschopt tot zilverster. Als danspaar hebben we zelfs een demonstratiedans gegeven op de jaarlijkse open dag van onze dansschool. Ja, ja!

Die demonstratiedans kwam er niet door mijn kwaliteiten. Nee, er waren vermoedelijk geen andere paren die tijd en zin hadden in dit evenement. Een andere verklaring kan ik niet bedenken. Of er veel aanmeldingen waren na deze open dag heb ik maar niet gevraagd, maar ik heb een duister vermoeden dat ik het antwoord wel weet. Toen we na het behalen van zilverster besloten te stoppen met onze danslessen, protesteerde onze lerares Colinda nog voor de vorm, maar ik zag aan haar gezicht dat ze ons besluit meer dan verstandig vond.

Ik heb dus geen talent om te dansen, maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik een poging heb gedaan om er iets aan te doen. Zo vind ik dat je aan sommige zaken die je als vervelend ervaart best zelf iets kunt veranderen en niet te snel hoeft te wijzen naar een ander: de overheid, je opvoeding, etc.

Kan ik in dat licht iets veranderen aan het schaarser worden van de grutto en de veldleeuwerik? De vele vogelverkeersslachtoffers? Aan het verdwijnen van de Nijverdalse korhoenders? Of groter: aan het opwarmen van de aarde? Het smelten van het poolijs? Moet ik minder vaak de auto pakken, niet meer vliegen, veganist worden of overstappen op groene stroom? Heb ik eigenlijk al een poging gedaan om er zelf iets aan te doen?

Mmmmh, daar ga ik de komende tijd eens over nadenken, maar nu even niet. Eerst mijn koffers pakken, want ik vlieg zo naar Alaska...