Drie armlastige studenten en een lastige rekensom

Op Texel kom ik bij de pas ontdekte brilzee-eend in gesprek met drie vogelende eerstejaars studenten van de universiteit van Wageningen. Ik vertel enthousiast over het fenomeen vogelfotografie. Zelfs zo enthousiast dat ze hardop verzuchten graag een camera te willen aanschaffen, maar dat een camera voor de huidige student te duur is.

Dan schiet me opeens iets te binnen. Een dag geleden was ik bij Kamera Express en daar werd een tweedehands Canon 40D aangeboden voor €300. Ik bied aan de camera voor hen gezamenlijk aan te schaffen en de camera volgende week aan hen te overhandigen als ik toch een beeldpresentatie verzorg in Wageningen. Om beurten kunnen ze dan fotograferen met die ene camera.

Ze kijken elkaar weifelend aan, terwijl de brilzee-eend langzaam van ons af drijft. Uiteindelijk vinden ze het een goed idee en geven mij vol vertrouwen ieder €100, dus totaal €300. Weer thuis in Rotterdam fiets ik de volgende dag naar Kamera Express en zie tot mijn verbazing dat de prijs van de 40D is gezakt naar €250!

De week erop overhandig ik zoals afgesproken aan de drie fotografen in spé hun camera en vertel erbij dat de prijs is gedaald naar €250. Blij met hun aanwinst en de gedaalde prijs spreken we af dat ik ieder €10 teruggeef en zelf €20 houd voor de moeite. Dus al met al betaalt elke student €90 en verdwijnen er €20 in mijn zak.

Thuisgekomen reken ik het nog eens rustig na en vraag me af of het wel is goed gegaan. Drie keer €90 is €270 euro en er zit €20 in mijn zak. Waar is dan die laatste €10 gebleven om tot €300 te komen?

Wellicht ben ik meer fotograaf dan dat ik boekhouder ben…