De kip of het ei?

Ik vraag het me al jaren af. Wat was er eerder, de kip of toch het ei? Als ik kies voor de kip, dan is de vraag waar die kip vandaan komt. Als ik vervolgens kies voor het ei, dan vraag ik me af wie dit ei heeft gelegd. Tja, geen makkelijke vragen.

Op internet vind ik het volgende:
De uitdrukking kip-en-eiprobleem wordt gebruikt indien van twee fenomenen moeilijk te bepalen valt welk van beide oorzaak en welk gevolg is. Dit kan komen doordat zij in een kringverhouding tot elkaar staan: zonder A kan B niet tot stand komen, maar zonder B ontstaat A niet (bron wikipedia). Oké, maar kan ik daar iets mee? In ieder geval nog geen antwoord op mijn vraag.

Op een forum (BizzyLizzy) lees ik:
Er is in 1963 een kip en een ei verstuurd met de post van Amsterdam naar Maastricht. Het ei kwam na 40 uur aan en de kip na 44.5 uur, dus was het ei er het eerst.

Van hetzelfde forum:
Een kip sprak peinzend tot een ei
Wie was er eerder ik of jij?????
De wijsbegeerte mag misschien
op deze vraag geen antwoord zien
maar ik heb, wat men ook mag zeggen
nog nooit een ei een kip zien leggen

Zucht, nu heb ik nog steeds geen SMART onderbouwd antwoord.

Dan maar zelf een onderzoekje doen. Ik vraag het aan een christen, een moslim, een kenner, een atheïst, een vogelaar, zelfs aan een kippenfokker, enz. Enkele van hun antwoorden:

  • allebei tegelijk
  • Adam (??)
  • ik ga voor een zwangere kip
  • in denk toch maar kip
  • ei
  • kip natuurlijk

Mmm, wat moet ik daar nu mee, eigenlijk is het me nu nog onduidelijker geworden.

Omdat ik er zo mee bezig was kreeg ik van de Sint (of was het van een vriendin?) een mooi gedicht. Een fragment, want verder is het gedicht te pikant en te persoonlijk om hier te noteren:
… Sint heeft navraag gedaan bij de biologen en de theologen,
Die verwezen me naar de ornithologen….
Om een lang gedicht kort te houden, die bleken het uiteindelijk ook niet te weten.

Wat was er eerder, de kip of toch het ei? Ik weet het niet. Ik weet het echt niet. Nooit zal ik het weten. Maar, wil ik het eigenlijk wel weten? Als ik het weet, zou namelijk één van de mooiste raadsels zijn opgelost.

Dag kip, dag ei, zoeken jullie het zelf maar uit. Ik ga naar de Holterberg een korhen zoeken. Dat is nog eens een kip!