Ralreiger in Ouderkerk aan den IJssel

Op een zonnige zomeravond (30 juni 2018) sta ik in de Krimpenerwaard zwarte sterns te fotograferen...

Met het naar de auto lopen zie ik een kleine reiger in de slootkant zitten. Van afstand maak ik een foto: het blijkt een ralreiger te zijn! Wat leuk! Voorzichtig benader ik de vogel en het lukt me om een aantal foto's te maken van deze mooie reiger. Helaas vliegt hij al snel weg in noordoostelijke richting. De waarneming geef ik door via het RBA-systeem. Leuke 'zelf-ontdek-soort'! Maar wat blijkt, de vogel is eerder deze avond al gezien in Lekkerkerk. Heb ik weer! Toch een leuke waarneming. Hopelijk wordt hij snel teruggevonden, zodat meer vogelaars van deze vogel kunnen genieten...

Ralreiger 18 Z9A0346

Wat doe je als je niet helemaal tevreden bent met je foto’s? Precies, de volgende ochtend bij het eerste licht er weer staan. Zo gezegd, zo gedaan. Om 5 uur gaat de wekker. Bij aankomst zie ik vanuit de auto de ralreiger al weer op de waterlelies staan! Ik steek mijn auto achteruit het fietspad op en kan de ralreiger fantastisch fotograferen. 

Ralreiger 18 Z9A0542

Na ongeveer 5 minuten komt er een andere personenauto het fietspad opgereden en stopt naast mijn auto. Ik denk aan een andere vogelaar, maar nee, het is een niet onaardig ogende politieagente. Oeps! “Meneer, heeft u er erg in dat u op het fietspad staat met uw auto?” “Ja mevrouw, maar ik fotografeer een bijzonder vogeltje”. “Geen probleem hoor, het is zondag, het is maar dat je het weet dat je hier eigenlijk niet mag staan. Veel plezier nog”. En weg is mijn agente! Wat een aardigheid op de vroege morgen!

Nog geen tien minuten later komt er een politieauto het fietspad op gedraaid. Nu ben ik echt de Sjaak, denk ik. De agent stopt naast mijn auto en draait zijn raampje open. Een aardige agent vraagt of het lukt met de ralreiger. Uh? Hoe weet hij dat er hier een ralreiger zit? Dan kijk ik naar zijn bijrijder en dat is niemand minder dan Dave van der Spoel! Die was iets eerder dan ik en zag de ralreiger op afstand in het slootkantje zitten. De passerende agent gaf hem een lift.

Ralreiger 18 Z9A0563 2

Ralreiger 18 Z9A0586 2

Hoe komt het dat het politiekorps van de Krimpenerwaard zo vriendelijk is? Dave stapt over in mijn auto en uitgebreid fotograferen en bekijken we de ralreiger. Later sluiten een paar lokale vogelaars zich aan. De ralreiger vliegt een keer op en vliegt een paar honderd meter naar het oosten. Wat later zit hij weer op zijn oude stekkie. Ik ben dan inmiddels druk met de zwarte sterns. Ook fotografeer ik een overvliegende purperreiger. Dave ziet de ralreiger uiteindelijk wegvliegen richting noordoost.

Wat een heerlijke ochtend…

Zwarte stern 18 Z9A1465

Zwarte stern 18 Z9A0189

Zwarte stern 18 Z9A1487