Wie heeft de witste buik?

Er bestaan drie soorten rotganzen...

Witbuikrotgans 23 I2A0278 Ter Heijde

De ‘gewone’ rotgans, witbuikrotgans en de zwarte rotgans. Die met die witte buik is het mooist. Vind ik hé. Laat nou juist die niet zo vaak gezien worden in de Lage Landen. Heb ik weer. Ze zijn afkomstig van Spitsbergen, blijkt uit ringonderzoek en kiezen meestal voor Engeland en Denemarken om te overwinteren. Wat is er mis met ons kikkerlandje?

Witbuikrotgans 16 R9A6480 Ter HeijdeMaar goed, in de meeste winters kun je wel een paar witbuikjes langs de kust vinden. Het Zuid-Hollandse Ter Heijde is zo’n plek. Een paar strekdammetjes in zee begroeid met wier werken als een magneet op deze ganzen. Als je met laag water de drooggevallen strekdammetjes afzoekt, heb je kans deze ganzen te vinden. En gedraag je je niet al te opdringerig, dan kun je ze van dichtbij fotograferen.

Tot zover deze korte blog. Zie bijgaande foto’s van dit voorjaar en december 2016. Beide van Ter Heijde, op hetzelfde strekdammetje. Bij de foto's van 2016 zit ook een jonkie. Die kun je herkennen aan die mooie witte randjes op de veertjes. Nog vragen? Nee? Mooi zo.

Oh ja, ik vergeet zelf nog iets. Wie heeft de witste buik vroeg ik me af. Ik dacht die ene, maar 's avonds onder de douche stelde ik vast dat ik het zelf was...

2023


2016