Barmsijzen van Indigirka delta Siberië

In juni/juli 2019 maakte ik een reis naar de Indigirka delta in Siberië, Rusland om Ross’ meeuwen te fotograferen...

Verrassend genoeg is de meest algemene vogel op de toendra de barmsijs. Continue hoor of zie je barmsijzen. Kijk, daar ben ik dan blij mee.

Je vraagt je af over welke barmsijzen we het hebben. Witstuiten of wellicht wel grote barmsijzen? Wel, de eerste barmsijzen die ik zie, maken een lichte indruk. Helaas lukt het me niet om goede foto’s te maken, mede omdat ik te druk ben met het fotograferen van Ross’ meeuwen. Ja, je moet wel prioriteiten stellen!

De laatste dagen van de trip ga ik niet meer naar de Ross’ meeuwen en vinden we vlak bij ons basecamp een plek waar barmsijzen geregeld in een stapel takken verblijven.

De eerste barmsijs die ik daar fotografeer, is een overtuigende adulte man kleine witstuitbarmsijs (exilipes). Een lichte vogel met een grote witte stuit, mooi zacht roze op de borst, een lichte flanktekening en een bijbehorend klein snaveltje. Uiteraard is de snavel donker, zoals alle barmsijzen dit hebben gedurende de zomer. De bovendelen zijn donker, maar dat past prima bij een zwaar gesleten adult mannetje kleine witstuitbarmsijs. Zwaar gesleten, want het verenkleed is nu bijna ‘op’. In augustus/september ruien barmsijzen namelijk hun veren.

0629 Z9A4696
'Klassieke' adult mannetje kleine witstuitbarmsijs (exilipes).

Later fotografeer ik een minder overtuigende kleine witstuitbarmsijs man en nog weer later een donkere en zwaar gestreepte barmsijs. Is dit dan een grote barmsijs? Niet per se. Ik sluit een eerste zomer (vrouwtje) kleine witstuitbarmsijs niet uit. Of is het een ‘in between’-barmsijs? I don’t know!

Uiteindelijk fotografeer ik ook overtuigende grote barmsijzen (flammea); donker, zwaar gestreept en een diep rode borst. Dat betekent dat hier twee barmsijstypen voorkomen en er ook ‘in between’-barmsijzen zijn te verwachten. Dat zijn barmsijzen die kenmerken hebben van zowel witstuit- als grote barmsijzen en er ‘tussenliggend’ uit zien.

Grote barmsijs 19 Z9A4980
Overtuigende adult mannetje grote barmsijs (flammea).

Mijn conclusie is dat er eigenlijk nergens ter wereld alleen kleine witstuitbarmsijzen (exilipes) broeden. Altijd zijn er ook grote barmsijzen (gebaseerd op mijn eigen observaties in het noorden van Scandinavië, het noorden van Alaska en het noorden van Siberië). Omdat ik op deze locaties altijd ‘in between’-barmsijzen ben tegengekomen, vermoed ik dat deze vogels overal onderling hybridiseren.

Barmsijs 19 Z9A4725
Adulte man ‘in between’-barmsijs? Witte stuit, maar teveel rood op de borst voor een klassieke kleine witstuitbarmsijs?

Barmsijs 19 Z9A4814
Adulte barmsijs. Is dit een mannetje? Voor een adulte man wel erg weinig rood/roze op de borst.

Barmsijs 19 Z9A4838
Adulte man kleine witstuitbarmsijs.

Barmsijs 19 Z9A4862
Een eerste zomer barmsijs, of wellicht een adult vrouwtje grote barmsijs?

Barmsijs 19 Z9A4865
Adulte man ‘in between’-barmsijs? Voor een klassieke kleine witstuitbarmsijs net iets te veel rood/roze op de borst. Heeft wel een witte stuit (niet zichtbaar op deze foto).

Barmsijs 19 Z9A5026
Adult vrouwtje grote barmsijs. Wat een forse snavel! Holboelli?

Barmsijs 19 Z9A5084
Adult vrouwtje kleine witstuitbarmsijs.

Barmsijs 19 Z9A5103
Adult mannetje kleine witstuitbarmsijs.

Barmsijs 19 Z9A5156
Adult mannetje kleine witstuitbarmsijs.

Barmsijs 19 Z9A5180
Adulte man 'in between'-barmsijs of een grote barmsijs? Holboelli?

Barmsijs 19 Z9A5253
Adulte man 'in between'-barmsijs of een grote barmsijs? Holboelli?

Meer weten over de verschillen tussen de diverse barmsijzen? Klik dan hier