Sneeuwuilen in Canada

In januari 2010 ben ik samen met Rob Reijnen, Han Meeuwsen, Hans Nooitgedacht en Adri de Visser naar Canada gegaan om sneeuwuilen te fotograferen. Sneeuwuil is voor mij echt een wenssoort...

In 2009 kon ik op Ameland al leuke plaatjes maken van deze prachtige soort, maar ik wilde meer foto's en het liefst foto's in de sneeuw.

Tot het laatste moment bleef het spannend of er in Canada nu wel of geen fotografeerbare sneeuwuilen zouden zijn. Han en ik vertrokken twee dagen eerder. Al op onze eerste dag vonden we drie sneeuwuilen, waarvan we er twee prachtig konden fotograferen. Wat een waanzinnige vogels! De rest van de week hebben we totaal vijf sneeuwuilen gevonden waarvan er vier waren te fotograferen.

De meeste dagen was het bewolkt en was het licht mooi zacht. Ook hadden we een dag met sneeuwval, wat leuke plaatjes opleverde. Mijn favoriet was toch wel een vliegende sneeuwuil tegen een dreigende sneeuwlucht. De laatste dag was het -19, met een felle zon. Bij het eerste licht konden we mooie sfeerplaten maken, daarna werd het licht snel te hard.

Op doordeweekse dagen waren we alleen bij de uilen, zonder andere fotografen. In het weekend waren er ook veel Canadese en Amerikaanse fotografen. Wat mij opviel was dat veel Canadese en Amerikaanse fotografen met enorme richtflitser op hun camera rondliepen.

Waren er alleen sneeuwuilen? Nee hoor, ook pikten we gestreepte bosuil en roodstaartbuizerd mee. Verder treursijs, grote barmsijs, buffelkop, Canadese gans (beide echt wild!), etc.