Vale gierzwaluw

In oktober/november 2013 werden er minimaal vier vale gierzwaluwen in Nederland gezien. Vale gierzwaluw was tot dit jaar nog maar éénmaal met zekerheid vastgesteld in Nederland, dus een echte zeldzaamheid!

Zaterdag 2 november belde mijn broer Willem mij met de mededeling dat hij een gierzwaluw-spec boven zijn huis had vliegen (Dalenoord, IJsselmonde, Rotterdam). Ik gaf de vogel door als vale gierzwaluw via het RBA-systeem met de toevoeging: mogelijk deze soort, determinatie lastig, wordt aan gewerkt.

Gelukkig bleef de vogel een paar uur rondvliegen en werd de vogel door een handjevol vogelaars waargenomen en gefotografeerd, voordat hij rond 15.30 uur uit het zicht verdween. De vogel kon achteraf op basis van de foto’s met zekerheid worden gedetermineerd als vale gierzwaluw. Ondanks dat op de foto werd vastgelegd dat hij een insect ving, leek de vogel niet in goede doen. Een passerende kokmeeuw deed een paar maal een poging de vogel uit te lucht te vangen. Normaal gesproken wagen alleen valken zich aan een aanvalspoging op gierzwaluwen (wat vervolgens meestal mislukt).

De dag erop, zondag 3 november, was een dag met guur weer met heftige buien en windstoten. Van de vogel was geen spoor meer en het verhaal leek af.

Toch kwam er een vervolg. Op de Jan Dammassestraat, IJsselmonde, Rotterdam werd zondagavond op de 9e verdieping een verzwakte gierzwaluw gevonden en naar de Vogelklas Karel Schot gebracht. Bij de medewerkers van de vogelopvang ging een lampje branden, dit zou wel eens de vogel van eerder dit weekend kunnen zijn. Hemelsbreed is de vindplaats namelijk nog geen 1,5 kilometer van de plek waar hij zaterdag werd gezien. De arme vogel woog nog maar 26 gram en werd op maandagmiddag door mij gefotografeerd en daarmee kon de determinatie worden bevestigd.

Hopelijk komt de vogel snel op gewicht en kan hij snel weer worden losgelaten.

Opmerking bij de foto’s in de hand: de vogel was tijdens het fotograferen nat op de onderdelen, daarom is de tekening van de onderdelen niet helemaal een goede weergave van de werkelijkheid.