Naar Naarden als koploper

Zeg je Jeroen Stel, dan zeg je ijsvogel. Daarom boek ik een workshop bij Jeroen. Doe ik hier wel goed aan?

IJsvogel 23 I2A1323 NaardenWe spreken af in Naarden. Naarden is een iets andere gemeente dan Rotterdam, als je begrijpt wat ik bedoel. Meer poen en zo. Mooiere huizen. Iets witter publiek. Prima verder en ik ben hier niet voor de huizen en het publiek, maar voor de ijsvogels. En wij zijn in Rotterdam koploper. Ja toch!

Jeroen heeft hier al ruim tien jaar een ijsvogelhut. De hut is gesitueerd tegenover een geinig wandje waar elk jaar ijsvogels broeden. Lekker hutje. Kacheltje, thee, stroopwafeltje, etc. Bovendien roept een zwarte specht in de omgeving. Dan is je dag toch al geslaagd!

IJsvogel 23 I2A1342 NaardenJeroen is kundig, dat merk je aan alles. Hij geeft live commentaar op het ijsvogelgedrag dat we waarnemen. Het mannetje graaft 'as we speak' een nesthol in het wandje en Jeroen duidt dat het vrouwtje hem al roepend aanmoedigt. Inderdaad, ik zie het nu ook!

Jeroen weet niet alleen veel van het gedrag van de ijsvogels, vertel hem niets over fotografie. Ook daar weet hij alles van. Hoe je flitsers instelt en zo.

IJsvogel_23_I2A1409_Naarden.jpgAls twee ouwe wijven roddelen we over het Neerlandse natuurfotografen-korps. Zo’n beetje elke fotograaf komt voorbij. Als je wilt weten wat we over jou (ja jij!) hebben besproken, mag je me mailen. Of appen.

Eerst maak ik wat registratieplaatjes, daarna 'less is more', flitsfoto's (met 43 flitsers) en tenslotte wat groothoekopnames. Rond 13 uur is het goed geweest en rijd ik weer naar het zonnige Rotterdam.

IJsvogel 23 I2A1691 NaardenOh ja, voor vertrek mag ik met een blauw vliegenmeppertje één van de ijsvogels van het stronkje meppen. Pets! Het blauworanje lijkje neem ik mee naar huis voor op de schoorsteen. Dat geeft een goed gevoel omdat ik zo bijdraag aan dat wat zeldzaam is, zeldzaam blijft.

De ijsvogelworkshop van Jeroen boek je via https://photounited.nl/. Een aanrader!
IJsvogel 23 T4A5110 Naarden

IJsvogel 23 T4A5117 Naarden

IMG 9206