Welke vogelsoort is dit?

Kennen jij en ik óók de algemene soorten in Nederland? Ik meen van wel. Toch stond ik (februari 2018) met een mond vol tanden. Ik fotografeerde in de buurt van Tilburg (langs de A58) een kraai-achtige zonder te weten welke soort het is.

Roek 18 Z9A8391

Ik zie een forse ‘kraai’ met een slanke snavel. Een zwarte kraai heeft een meer forse snavel, het lijkt wel een roek of wellicht wel een huiskraai. Een roek heeft geen bevedering op de bovensnavel. Een huiskraai heeft dat wel, maar heeft een andere kopkleur en andere proporties. Welke vogel is dit toch?! Zou het wellicht een hybride zijn? Een kruising tussen een zwarte kraai en een roek?

Gelukkig zijn er altijd mensen die er echt verstand van hebben. Een mailtje naar Nils van Duivendijk levert het verlossende antwoord. Het is een…. roek!

Nils zegt: “Roek heeft snavelbevedering van juveniel tot diep in het 2e kalenderjaar, waardoor ze waarschijnlijk nauwelijks opvallen. Bij jouw vogel zie je de snavelbevedering al iets 'loskomen' van het voorhoofd, dat wordt later in het voorjaar sterker waardoor uiteindelijk een geïsoleerd 'toefje' bevedering overblijft. Dan is de snavelbasis inmiddels ook grijs geworden.”

Dank Nils!

Kennen jij en ik ook de algemene vogelsoorten in Nederland? Tot mijn schaamte moet ik zeggen dat ik het blijkbaar niet altijd weet ;-)