BirdWeather PUC: een nieuwe tuinsoort in één dag

Aangestoken door een recensie van Wim Nap op de DB-site, besluit ik ook een BirdWeather PUC aan te schaffen. Leuk! Mijn beheersing van vogelgeluiden is op het niveau van een kleuter, dus dat belooft wat...

PUC 24 3599Drie dagen na mijn bestelling bij Veldshop krijg ik mijn PUC via de post thuisbezorgd en binnen een wip heb ik hem aan de praat. Via een webpagina zijn de registraties van mijn PUC goed te zien, te beluisteren en te downloaden.

Dat moet ook via een app op mijn iPhone kunnen, maar die app werkt bij mij niet zoals ik zou willen. Ik zie in de iPhone-app een lijst met mijn registraties, maar ik kan ze in de app niet beluisteren of downloaden. De ‘play-knop’ is grijs en niet-aanklikbaar. Het zal aan mij liggen. Edit 18/6: de app werkt nu wel goed op mijn iPhone. Blijkbaar heeft de app een paar dagen nodig om te laden en goed te werken.

PUC 24 3601Met een schroef en een plug zet ik de PUC vast aan de muur in onze achtertuin, globaal gericht naar het noordoosten. Ik monteer hem onder de dakgoot zodat hij hopelijk droog blijft. Bovendien zit daar een stopcontact zodat ik geen gebruik hoef te maken van batterijen. De wind komt meestal uit het zuidwesten, daarom vermoed ik dat een plekje op het noordoosten niet ongunstig is voor de geluidskwaliteit. En aan die kant van ons huis bevindt zich het Rietveldpark van Rotterdam Nesselande, geen gekke setting voor geluidsopnames.

PUC 24 3600Wel opletten, want een volière om de hoek (met een sijs, een kleine barmsijs, een goudvink en een phaeo huismuis als bewoners) kan voor verwarring zorgen.

Het slechte nieuws is dat er gelijk redelijk wat onzinregistraties binnenkomen. Ik noem een wulp, een geelgors, een raaf, een boomklever en een roodborsttapuit, die met mijn kleutergeluidenkennis makkelijk zijn te ontmaskeren. Die raaf blijkt een Canadese gans, de wulp een jonge meerkoet en ga zo maar door. Gedurende de nacht meent hij veel eksters te horen, die bij controle kwakende kikkers zijn.

Braamsluiper 10 0608 MaasvlakteHet goede nieuws is dat er veel wel klopt. Een putter, veel eksters, een groenling, een blauwe reiger, het klopt allemaal. Op de ochtend van dag twee registreert de PUC een braamsluiper die ruim een kwartier vlakbij zit te zingen. Hoppa, gelijk een nieuwe tuinsoort! Jammie!

Oh ja, de files zijn gemakkelijk te downloaden en komen als .flac-bestand op mijn computer. Nog nooit van gehoord. Via Cloudconvert kun je het bestandje eenvoudig omzetten naar een mp3, bijvoorbeeld om naar waarneming.nl te uploaden.

Tenslotte nog dit, er is een eigen BirdWeather PUC-forum. Daar stel je al je prangende vragen. Ik ben benieuwd naar toekomstige registraties. Het wachten is op een eerste overvliegende bijeneter, kraanvogels of een woudaap. Een nachtelijke waterral vind ik ook goed.

De techniek en ik zijn er klaar voor!