Azoren

In september 2012 ben ik samen met mijn partner op vakantie geweest naar de Azoren. Een ideale bestemming om vakantie te combineren met een beetje vogelen en fotograferen. Een verslag...

Azoren: Terceira, Pico, Faial, Sao Miguel

7-9-2012 t/m 21-9-2012

Eiland: Terceira
Plaats: Angra de Horoismo
Hotel: Terceira de Mar
Vrijdag 6 september 2012

Om 7:00 uur ’s ochtends vliegen we, dus we staan vroeg op. Het is vier uur vliegen naar Terceira. Daar aangekomen gaan we met de bus naar het hotel. We ontmoeten vogeltekenaar Erik van Ommen met zijn vrouw Wilma. Erik is door zijn rug gegaan en kan niet veel anders dan in bed liggen. We huren ter plekke een auto en zien de dikbekfuut in de haven.

Zaterdag 7 september 2012

Ik maak ‘s ochtends foto’s van de dikbekfuut. We ontbijten en bezoeken het stadje. De eerste indruk van de Azoren is positief. Het is niet erg heet, er zijn ook lange periodes met bewolking en zelfs flinke regenbuien en daarna weer zon. Toeristen lijken hier niet te komen om bij het zwembad te zonnen. De Azoren zijn aardig, een beetje gesloten. Het is er veel minder modern dan in Nederland. Je ziet nog paard en wagen bijvoorbeeld. De mensen lijken tevreden en het is er prettig verblijven. Het eten is goed, vooral de verse vis en de salades zijn erg lekker. In de restaurants staat de tv standaard aan (bullfighting) en zit je op plastic kuipstoeltjes. De aankleding en inrichting kunnen beter! We gaan naar Praia da Vitoria aan de andere kant van het eiland. Ik fotografeer in enkele gebieden in de buurt van Praia en we lunchen in het stadje. Gezellig stadje, maar op zaterdagmiddag is eigenlijk alles gesloten (na 12:00 uur) en is het erg stil op straat.

Zondag 8 september 2012

We vliegen vandaag naar Pico. ’s Ochtends drinken we koffie in Angra, het is er stil op zondag. Om 15:00 uur worden we opgehaald van ons hotel. Alles is goed geregeld tot nu toe. We komen ’s avonds aan in Pico (vliegtuig heeft wat vertraging). Daar staat onze huurauto al klaar op het vliegveld. We rijden naar Madalena.

Eiland: Pico
Plaats: Madalena
Hotel: Hotel Caravelas

Maandag 9 september 2012

Om 7:00 uur zitten we al aan het ontbijt, de tassen zijn dan al helemaal ingepakt: klaar voor onze vanuit Nederland geboekte zeevogeltrip in Lajes, een plaatsje aan de zuidkust van Pico. We smokkelen broodjes mee voor de lunch en nemen de Primatourtjes mee in de rugzak. Het regent en ondanks zeer onstuimig weer besluiten we toch om de tocht te gaan maken. Twee gidsen (vogelaars) gaan mee en we hijsen ons in regenpakken, zwemvesten en binden vuilniszakken om de camera’s. Het is een barre tocht (11 mile uit de kust), we worden drijfnat en houden ons stevig vast en vergeten vooral niet om naar de horizon te kijken. Zonder kleerscheuren en met enkele foto’s rijker (grote en kuhls pijlstormvogel en helaas geen bulwers stormvogel) komen we weer aan land. In zulk onstuimig weer is het moeilijk foto’s maken en ook de vogels lieten zich niet optimaal zien. Maar het was zeker een gave belevenis! De rest van de dag doen we niet veel meer, we zijn doodmoe.

Dinsdag 10 september 2012

We hebben tickets voor de boot geboekt om 14:00 uur. Ik ga vogels kijken en de auto aftanken. Rond 11:30 uur gaan we een bak koffie drinken. Het stadje Madalena valt tegen: het is een grauw havenstadje, ongezellig en zonder leuke restaurantjes. We zijn blij dat we wegkunnen maar vinden het ook jammer dat we niet meer van Pico hebben gezien. Opeens komen we tijdens het koffiedrinken tot de ontdekking dat we nog een nacht langer op Pico verblijven. Alle ingepakte tassen kunnen weer uitgepakt worden, het autoverhuurbedrijf moet gebeld worden, het aftanken was voor niets, er moeten nieuwe boottickets gekocht worden… en we blijven nog een dag langer. Het grote voordeel is dat we Pico kunnen bekijken! We besluiten om eerst maar eens te gaan lunchen in Lajes. Dit stadje is erg leuk met leuke restaurantjes en een prettige sfeer. We versturen kaarten vanuit Lajes en vertrekken naar Sao Roque. We steken het eiland over en zien nu ook het prachtige landschap op de vulkaan. Erg mooi en groen, het weer is wisselvallig: regenbuien en periodes met bewolking en af en toe een beetje zon. Aangekomen bij Sao Roque bezoeken we het walvismuseum. Het is een interessant museum met alle apparatuur op de plaats waar de walvisvaart ook echt plaatsvond. Prachtige foto’s geven een goede indruk van hoe het was. In het haventje fotografeer ik diverse sterns. We eten in het restaurant bij het museum en gaan terug naar Madalena.

Eiland: Faial
Plaats: Horta
Hotel: Resort Faial

Woensdag 11 september 2012

Voor de tweede keer pakken we onze koffers in, dit keer nemen we een boot eerder: om 11:15 uur. De boottocht naar het eiland Faial duurt een half uur. Het regent en stormt, waardoor de overtocht een barre tocht wordt. Drijfnat komen we aan in het hotel. Een erg prettige plaats met vriendelijke mensen. We boeken een dolfijnentrip, maar cancelen die weer later op de avond, want ik lig met buikgriep op bed.

Donderdag 12 september 2012

Weer een op-bed-lig-dag. Dirma heeft ORS gehaald bij de apotheek, maar het is vooral slapen vandaag. Buiten regent het en schijnt gelukkig zo af en toe de zon weer.

Vrijdag 13 september 2012

We vliegen om 19:00 uur naar Sao Miguel. Helaas hebben we enkele uren vertraging en wordt Dirma ziek: buikgriep. ’s Avonds komen we aan bij het hotel, het is een prachtig hotel, nieuw, goede faciliteiten (overdekte parkeergarage) en een mooie Japanse tuin op de binnenplaats.

Eiland: Sao Miguel
Plaats: Ponta del Gada
Hotel: Hotel Royal Garden

Zaterdag 14 september

Deze dag is Dirma ziek en blijf ik in het hotel.

Zondag 15 september

Vandaag ga ik naar Nordeste om op zoek te gaan naar de Azoren Goudvink. Onder leiding van de gids Gerbrand Michielsen (www.gerbybirding.com) gaan we op zoek en we zien en horen enkele Azoren Goudvinken, maar helaas is er geen mogelijkheid om ze te fotograferen. Het is een erg leuke trip met het oude busje van Gerbrand. Hij vertelt interessante wetenswaardigheden over de Azoren. Zo werden rond 1600 de eilanden ontdekt door Portugezen. Ze gingen aan land en overnachtten voor het eerst op de Azoren. Ze hoorden ’s nachts het geluid van de Pijlstormvogels en dachten dat het er spookte. Ze gingen terug, haalden enkele schepen slaven en brachten die naar de Azoren. Tien jaar later kwamen de Portugezen terug om te kijken of de slaven nog leefden. Toen dat het geval bleek, was het voor hen ‘veilig genoeg’ om voet aan wal te zetten. De Azoren leven volgens Gerbrand erg ongezond: ze roken en drinken veel en eten veel varkensvlees. We zagen zelf al dat veel mensen overgewicht hebben. Volgens Gerbrand leven vooral mannen gemiddeld korter. Op de Azoren is iedereen orthodox Rooms Katholiek, het is hier gebruikelijk dat vrouwen na de dood van hun man voor altijd in het zwart lopen en hertrouwen is vanwege het geloof en vanwege familiedruk niet toegestaan. Op de Azoren is er bij de bevolking weinig natuurbeleving. Eigenlijk loopt het land daarmee zo’n veertig jaar achter op Nederland. Gerbrand gaat daarom lesmateriaal maken voor scholen om natuurbeleving onder de aandacht te brengen. Hij probeert natuurtoerisme te promoten en organiseert een vogelfestival.

Maandag 16 september

Ik ga vandaag alleen op zoek naar de Azoren Goudvink. Het levert een eerste foto op! Dirma is inmiddels alweer bijna helemaal hersteld…

Dinsdag 17 september

Vandaag gaan we samen op zoek naar de Azoren Goudvink (ten noorden van Povoacao en ten zuidwesten van Nordeste). Wat is het eiland daar mooi. De begroeiing is prachtig, veel bloemen en kleuren, erg vochtig waardoor er een tropisch klimaat ontstaat. We zien en horen de Azoren Goudvink, een foto zit er helaas niet in. ’s Middags is het prachtig weer en liggen we in het zwembad. We eten superlekker bij een echte Italiaan.

Woensdag 18 september

Vandaag hebben we een rustige start. ’s Ochtends gaan we naar het noordwesten van het eiland, naar de meren Lagoa Azul en Lagoa Verde. Met succes zien we onze tweede dikbekfuut. Ook hier is het eiland prachtig. Daarna rijden we naar de kust en lunchen in Mosteiros. Inmiddels is de zon gaan schijnen en ik bekijk en fotografeer nog enkele steltlopers.

Donderdag 19 september

’s Ochtends ontbijten we om 7:00 uur om vervolgens naar het uitkijkpunt Bartolomeo te gaan, op zoek naar de Azoren Goudvink. Helaas zonder resultaat. In Nordeste treffen we bij toeval Gerbrand. Hij heeft die ochtend enkele succesvolle waarnemingen gedaan van de goudvink bij Nordeste. Snel wisselen we de locatie uit en trekken we de berg weer op. En met succes!!

Vrijdag 20 september

Om 11:45 uur vliegen we naar Amsterdam. De terugreis verloopt voorspoedig, het was leuk om Erik van Ommen en Wilma weer tegen te komen. Gelukkig ging het een stuk beter met Eriks rug.