Testopnames Canon 5D mark iv

Sinds begin september 2016 ben ik de trotse eigenaar van een Canon EOS 5D mark iv...

Ook de Canon EOS 5D mark iii heb ik in mijn bezit. Met de mark iii fotografeer ik standaard op iso 1250. Zijn de weersomstandigheden minder goed, dan ga ik moeiteloos naar iso 1600 of soms naar 2000 of 2500. De verwachtingen van de mark iv zijn hooggespannen. Hoe zullen de resultaten zijn? Op zaterdagochtend 10 september 2016 sta ik vroeg op om bij het eerste licht buiten te zijn. Het belooft een zonnige dag te worden, dus ik wil weer thuis te zijn voordat de zon krachtig gaat schijnen. Ik wil nu vooral testen op iso-waarden en scherpte.

Mijn mark iv werkt grotendeels hetzelfde als de mark iii, dus alle knopjes en veel instellingen zijn snel gevonden. Alle onderstaande opnames heb ik gemaakt met een Canon 500 mm-lens (type ii) en een 1.4 extender (type iii) vanaf een éénpootstatief. Wat me gelijk opvalt, is dat de camera iets sneller is dan zijn voorganger. Hij maakt namelijk 7 ipv 6 beelden per seconde. Kijk, dat gaat de goede kant op. De autofocus is echt heel snel en nauwkeurig. Die was bij zijn voorganger al top, maar nu is hij nog beter! Het percentage scherpe foto's is hoog.

Let even niet op compositie en creativiteit van de onderstaande foto's, daar gaat het nu niet om. Alle foto's zijn gemaakt in jpg (waarom?). Steeds zie je eerst een 1/1 uitsnede op 2048 pixels breed (dus een 1/1 deel-uitsnede van de hele foto, bewaard op kwaliteit 8) en vervolgens een verkleining van de gehele foto naar 1024 pixels breed (alleen naverscherpt en bewaard op kwaliteit 8).

Mijn eerste test valt me niet tegen. Bij de hoge iso-waarden zie ik wat ruis (in een acceptabele hoeveelheid). Verder is het beeld 'rustig' en kleurecht. De onscherpe partijen zijn niet 'wollig'. De scherpte vind ik mooi (ook niet 'over-verscherpt').

 

De eerste foto is gemaakt op 1600 iso, de 2e op 2500 iso en de laatste op 5000 iso.Hieronder weer een trapje van 1600, 2500 en 5000 iso.

De eerste twee foto's zijn gemaakt op 2000 iso en de laatste foto is gemaakt op 2500 iso.

De fuut heb ik onderbelicht (een hele stap) op 2000 iso. De zwaan is zelfs 2.3 stap en 2.7 stap onderbelicht op 3200 iso.

Vliegende vogels op 2500 iso. De serie van de grauwe gans is de gehele serie (dus geen foto's weggelaten). Alle beelden zijn goed scherp.

Tegenlicht opnames. Op de eerste twee foto's na is deze fazant overbelicht, namelijk 2/3e stap.

Blauwe reiger in de zon. 2500 iso en 2,7 stap onderbelicht.