Functioneel of storend item in de achtergrond?

Als je een geinig vogeltje fotografeert heb je weleens dat er in de achtergrond van diezelfde foto zich een andere vogel begeeft. Storend? Nee hoor, het kan de foto versterken...

Er is echter wel een ‘maar’. Geregeld zie ik foto’s waarbij zo’n bijvangst 'passief' is en daardoor storend aanwezig. Dat kan mij niet bekoren. Wat ik daarmee bedoel ga ik uitleggen aan de hand van wat voorbeelden.


Kleine burgemeester - storend
Kleine burgemeester 17 Z9A2720


Deze kleine burgemeester fotografeerde ik in een pittoresk haventje in het westen van Groenland. De meeuw in de onscherpte, een grote burrie moet je weten, kijkt de andere kant op. De kop en snavel van deze meeuw zijn voor ons niet zichtbaar. Daardoor is deze meeuw wat mij betreft storend aanwezig in de foto. Ophoepelen graag! Uit mijn foto en snel een beetje!


Grote burgemeester - functioneel
Grote burgemeester 18 Z9A4282

Eén van de meeuwen is scherp, de rest staat in de onscherpte van de foto. Toch doen ze allemaal actief mee, omdat van alle vogels hun kop en hun snavel zichtbaar zijn. Snap je wat ik bedoel?


Edelhert - storend
Edelhert 10 9323

Dit hert doet erg zijn best indruk te maken bij de vrouwtjes. De hinde in de foto neemt niet de moeite even op te kijken. Ik vroeg het haar nog, maar nee hoor! Kakmadam eet liever een appeltje. De foto is daardoor minder geslaagd.


Edelhert - functioneel
Edelhert 10 8608

Bij deze foto zie je wel de kop van de hinde. Ondanks dat het een beetje een standaardplaatje is geworden, vind ik de foto daardoor beter dan voorgaande foto.


Korhoen - functioneel
Korhoen 05 4921

De korhaan in de onscherpte van de foto loopt de andere kant op. We zien alleen de achterkant van het mannetje. Is hij daarom storend aanwezig? Nee hoor, deze haan is functioneel aanwezig, omdat de hen lijkt te kijken naar deze stoere krijgsheer.


Kumliens meeuw - functioneel
Kumliens meeuw 17 Z9A5150

Aanwezig in de onscherpte, toch draagt deze tweede meeuw actief bij aan de foto.


Dwergstern - storend
Dwergstern 13 R9A4018DPP

Less is more. Een dwergstern in zijn leefomgeving. De foto was meer geslaagd geweest zonder die tweede dwergstern. Ja toch!


Woudaap - functioneel?
Woudaap 13 R9A6662DPP

Het kunstwerk, vaag zichtbaar in de onscherpe achtergrond, hoort niet in de foto. Voor de neutrale kijker tenminste. Voor mij persoonlijk wel. Door dit kunstwerk is de locatie, namelijk mijn ‘local patch’, te duiden.


Woudaap - functioneel
Woudaap 17 R9A1426

Functioneel aanwezige medefotografen in de voorgrond van de vogel. Ze zorgen voor een gelaagdheid.


Blauwe goudvink - functioneel
Blauwe goudvink 19 Z9A2831

Hoe herken je het mannetje blauwe goudvink? Simpel, door hem te vergelijken met mannetje ‘gewone’ goudvink.


Parelduiker - functioneel
Parelduiker 15 R9A2774

Ook wel eens meegemaakt dat er opeens een fotograaf in de beeld kruipt? Donders, ophoepelen jij! Of gewoon verwerken in je foto.


Witbuikrotgans - storend
Witbuikrotgans 16 R9A6480

Waarom moet die ene, namelijk de voorste, nou net de andere kant opkijken! Het stoort me! Zal ik hem wegklonen?

 

Merel - functioneel
Merel 13 R9A8643DPP     Merel 13 R9A8658DPP

Het mannetje in de achtergrond vind ik wat toevoegen aan de foto. 


Oh ja, de uitzondering bevestigt de regel. Ik kan me een prachtige foto herinneren van een groepje slapende steltlopers met hun kop in de veren. Eén steltloper, diegene die scherp is, is wakker en zijn kop is in zijn geheel zichtbaar. Dat zorgt natuurlijk voor een heel fraai plaatje!

Wat doe je als je een foto wilt maken en er is een vogel aanwezig in de onscherpte die niet 'actief' meedoet? Simpel, wachten tot hij of zij dat wel doet. Of wachten totdat je 'bijvangst' uit je foto wandelt of vliegt.

Have fun, het is namelijk voorjaar!