Vale gier

In Goudswaard werden begin juni 2014 vale gieren gemeld. Die zijn een zeldzame verschijning in ons kikkerlandje. Omdat  het weekend is en vale gieren fraaie vogels zijn, ga ook ik een kijkje nemen. Niet in mijn eentje, want vele andere vogelaars en vogelfotografen hebben hetzelfde idee opgevat. Altijd weer gezellig om bij te praten. Al snel worden in de hele vroege ochtend (voor 7u) twee vale gieren ontdekt en die laten zich mooi bekijken. Eén van de gieren blijkt een kleurring om te hebben en is afkomstig uit Spanje. De lokale buizerd is minder blij met het Spaanse bezoek en valt de gieren keer op keer aan. Dat is een geinig gezicht.

Even later worden op een steenworp afstand vier andere vale gieren ontdekt en weer wat later een groepje van zes. Bij dit laatste groepje breng ik mijn camera in gereedheid, want als ze gaan vliegen zouden ze wel eens over ons heen kunnen vliegen (namelijk tegen de wind in). Het wachten duurt (te) lang en Garry Bakker, twee jonge vogelaars (negen en twaalf jaar) en ik besluiten naar de eerste plek te rijden omdat die eerste twee vale gieren zijn gaan vliegen. Een foute keuze zoals later zou blijken. Als wij aankomen bij de eerste vale gieren constateren we dat ze al behoorlijk ver weg vliegen en krijg ik een telefoontje van Ies Meulmeester dat op de plek waar ik eerst stond een eerste lijkenpikker mooi is overgevlogen. Dat heb ik weer!

Teruggekomen op deze plek zie ik de lachende gezichten en mooi plaatjes. Balen! Gelukkig gaat er al snel een volgende gier vliegen, maar die vliegt (tegen de afspraak in) de andere kant op. Dan zijn er nog vier over en die gaan na weer lang wachten eindelijk ook op de wieken.

Eerst vliegen ze de verkeerde kant op, om uiteindelijk mooi over te vliegen. Komt toch nog alles goed! Ik maak leuke foto’s en geniet van de overvliegende reuzen. Als ze allemaal zijn gepasseerd stap ik in de auto en rijd een paar kilometer naar het oosten en ga langs een weiland staan. De gieren komen nogmaals over! Zo krijg ik een mooie herkansing…