Een kleurafwijking

Overal gaat wel eens iets fout. Zo ook in de natuur. Soms zie je weleens een vogel met een afwijkende kleur. Dan ziet hij of zij er anders uit dan je zou verwachten. Helemaal wit, bruin of wellicht wel zwart. Zonder uitzondering zijn dit bijzondere verschijningen.

Zo’n kleurafwijking kan een erfelijke afwijking zijn, maar dat hoeft niet per definitie. Ook uitwendige factoren zoals voedsel of vuil kunnen de kleur van de veren doen veranderen. Hieronder enkele voorbeelden van kleurafwijkende vogels.

Spreeuw

In een grote groep spreeuwen trof ik deze brunette. Eerst dacht ik aan een roze spreeuw, maar dat is het niet natuurlijk (grootheidswaanzin). Het is een kleurafwijkende ‘gewone’ spreeuw. Het betreft de kleurmutatie ´bruin´.

Dwergmeeuw

Sommige onvolwassen dwergmeeuwen hebben een donkere bovenvleugel. Als deze vogel in zijn volwassen kleed is, dan ziet hij er weer ‘normaal’ uit.

Ransuil

Deze ‘ino’ ransuil heeft jaren in Noord-Holland rondgezworven en naar het schijnt ook voor nakomelingen gezorgd. Het betreft een ino omdat bijvoorbeeld in de oortjes nog een bruine waas is te zien.

Koolmees

Deze melanistische koolmees verbleef een aantal winters in de tuin van mijn ouders in Rotterdam-Overschie. Toevalligerwijs verbleef in diezelfde periode een vergelijkbare vogel in Krimpen aan den IJssel. Deze vogel ben ik op de fiets een keer tegengekomen (ik werk in Krimpen aan den IJssel).

Zwaan

Deze zwaan is waarschijnlijk een afwijkende knobbelzwaan of een hybride knobbelzwaan x zwarte zwaan. Wie het weet mag het zeggen. Hein van Grouw geeft aan dat het een hybride betreft.

Ekster

Deze Rotterdamse ekster (Alexanderpolder) heeft roze onderdelen. Zou hij een bad in gekleurd water hebben genomen? Waarschijnlijk niet, want gek genoeg trof ik dezelfde vogel een jaar later aan met dezelfde roze onderdelen. Een erfelijke kleurafwijking zal het niet zijn.

Waterhoen

Een jonge waterhoen met wat bontvorming. Waarschijnlijk is deze vogel tegen de tijd dat hij compleet adult is, zijn bontvorming weer kwijt.

Kneu

Dit volwassen mannetje kneu is wat lichter dan zijn soortgenoten. Het is waarschijnlijk een vorm van ‘dilution’. Hij verbleef een najaar en een winter op de Maasvlakte.

Fuut

Een jonge kleurafwijkende fuut met zijn normaal gekleurde broertje of zusje. Het betreft de kleurmutatie bruin. Rotterdam-IJsselmonde.

Kauw

Deze ino kauw verbleef een aantal jaren in Leiderdorp.

Pimpelmees

Een bleke pimpelmees. Is dit een kleurafwijking, of past dit binnen de variatie van deze soort? Een oostelijke herkomst wellicht?

Meerkoet 

Een afwijkende meerkoet in Capelle aan den IJssel (waarschijnlijk progressive greying). Tijdens presentaties die ik geef, vertel ik regelmatig dat dit een meerkoet in winterkleed is. Er is gelukkig altijd wel een slimmerik die nattigheid voelt.


De kleurmutatie ‘delutie’. Ingescande foto. Rotterdam-Ommoord.

Paapje

Ingescande foto. Leucistische vogel, Maasvlakte.