Vogelen in Estland

Van dinsdag 13 mei t/m maandag 19 mei 2008 heb ik op uitnodiging van Estonian Tourist Board en Estonian Nature Tours een vogeltrip gemaakt door Estland. Samen met een lokale gids, vogelaars uit Engeland, Zweden en Duitsland bezochten we de belangrijkste vogelgebieden. Hoogtepunten waren Bastaard- en Schreeuwarend, baltsende Poelsnip, Roodhalsgans, Hazelhoen, Witrugspecht, Drieteenspecht, Citroenkwikstaart, Kleine Vliegenvanger, Krekelzanger, maar ook Bever.

Woensdag begint het officiële programma en besteden we een aantal uren in de westregio genaamd Põõsaspea. Deze kustplaats is één van de beste locaties om ‘Arctic migration’ waar te nemen. Duizenden IJseenden, zee-eenden, sterns, ganzen en duikers passeren deze locatie. Vooral de duikers die in groepen van 10 tot 20 vogels op korte afstand voorbij trekken zijn erg indrukwekend. Er is een redelijke kans op Geelsnavelduiker, helaas missen we deze soort. Een adulte Middelste Jager maakt een hoop goed. Ook een aantal Kleine Jagers passeert ons.

Donderdag staan we vroeg op en starten opnieuw met ‘Arctic migration’ Opnieuw ben ik onder de indruk van de duikers die in grote groepen passeren. Uiteraard ontbreekt Noordse Stern niet. In de omgeving zoeken we met succes naar Korhoenders en Hazelhoen. Beide kregen we ruimschoots te zien. Auerhoen is hier ook een broedvogel. We vinden maar één vogel, omdat het laat in het seizoen is.

Na de lunch rijden we naar Matsalu National Park. Hier zijn enorme aantallen Brandganzen te vinden en hiertussen vinden we vier Roodhalsganzen. In Matsalu National Park broeden onder andere Roodhalsfuut, Roerdomp, Visarend, Zeearend en Reuzenstern. Ook zien we regelmatig Kraanvogels. Vooral hun geluid is indrukwekkend. In het najaar verzamelen zich hier enorme aantallen Kraanvogels, voordat ze naar het zuiden trekken. Bij één van de vogelhutten vinden we een nest van een Buidelmees. Buidelmees is in Estland een algemene broedvogel en je komt ze eigenlijk overal wel tegen, net als Roodmus.

Vrijdag: In de omgeving van Luitema zoeken we met succes naar Bastaardarend, Grauwe Klauwier, Ortolaan, Korhoenders, Hazelhoen, Zwarte Specht en onze eerste Drieteenspecht. Helaas missen we steeds Grijskopspecht en Oeraluil die hier in redelijke aantallen broeden. Na de lunch bezoeken we de Häädemeeste kustregio in de buurt van het Kabli bird station tegen de grens van Letland. Hier worden in het najaar met een Helgolandnet vogels gevangen. Deze locatie is goed voor Oehoe, Staartmees, Matkop, Kuifmees en Boomklever en andere boszangvogels.

Zaterdag bezoeken we Alam-Pedja, een drassig gebied met aangrenzende bossen. Blijkbaar zijn vandaag de Kwartelkoningen gearriveerd, want in tegenstelling tot de vorige dagen roepen ze nu overal. Ook vinden we onze eerste Krekelzanger en onze eerste Witvleugelsterns. Na een flinke regenbui worden we verrast door een prachtig mannetje Citroenkwikstaart. Ook zien we een Bastaardarend zittend in een boom zijn vleugels drogen. Na de lunch bezoeken we de wetlands in de buurt van Aardla. Elke rietkraag heeft hier nog een eigen Grote Karekiet die niet te missen zijn door hun harde gezang. Hier ook veel Dwergmeeuwen en opnieuw Buidelmees. We genieten van een baltsende Watersnip. Ook Spotvogel, Bosrietzanger en Sperwergrasmus zijn hier te vinden. Voor Struikrietzanger zijn we helaas te vroeg in het seizoen. Vanavond bezoeken we Kärevere een bekende plek voor Poelsnip. Om negen uur in de avond horen we onze eerste Poelsnip en krijgen hem prachtig baltsend te zien. Uiteindelijk horen we minimaal vijf verschillende individuen! Op de terugweg naar ons hotel vinden we in een smal kanaal een Bever. Met de auto staan we op een brug en onder de brug heeft de Bever blijkbaar zijn burcht. Prachtig komt hij naar ons toe gezwommen en verdwijnt vijf meter van ons vandaan pas onder water. Na een kwartier komt er een tweede exemplaar.

Zondag is onze eerste dag dat we opstaan met regen. We rijden terug naar Tallinn en ik heb gelegenheid het prachtige oude centrum van Tallinn te bezoeken. Maandagmiddag vlieg ik terug naar Amsterdam.

Estland is een fantastisch land met vriendelijke, behulpzame mensen. De meeste mensen spreken goed Engels. Estland heeft één van de oudste vogelbeschermingorganisaties van Europa. Een lokale gids is aan te raden. Tallinn is direct bereikbaar vanaf Schiphol, het is er één uur later. Estland is anderhalf keer zo groot als Nederland en er zijn 2,7 miljoen inwoners. De wegen zijn in goede staat, de hotels uitstekend en de maaltijden zijn goed. Het kan in mei koud zijn, met name door de koude wind.

Voor meer informatie neem contact op met Marika Mann van Estonian Nature Tours, Linnuse tee 1, 90303 Lihula, Läänemaa, tel. +372 477 8214, +372 5349 6695, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op http://www.naturetours.ee