De Ross’ meeuw door de jaren heen

Vroegah dacht ik dat de Ross’ meeuw een vogel uit het vogelboekje zou blijven. Een vogel die je dus nooit te zien zult krijgen. De praktijk blijkt milder. Inmiddels heb ik vier (4!) Ross’ meeuwen gezien in Nederland, waarvan ik er drie heb gefotografeerd! Wat een luxe! 

Het begon in november 1995. Bij IJmuiden werd een Ross’ meeuw gemeld. Met het openbaar vervoer bezocht ik de vogel en zag ik hem, zij het op afstand, schitterend vliegen tussen de pieren. Een foto maken was er toen nog niet bij. 

November 2004 zag ik mijn tweede Ross’ meeuw. Het betrof een vogel die een paar dagen op Scheveningen verbleef. De foto’s zijn van de dag van de ontdekking.

Ross Meeuw 04 1676     Ross Meeuw 04 1699
November 2004, Scheveningen

Nummer drie diende zich aan in Numansdorp. We schrijven april 2011. Wederom een vogel die enkele dagen bleef hangen. Op het slik liet hij zich vanaf een wandelsteiger prachtig bekijken.

Ross meeuw 11 7082     Ross meeuw 11 9399
April 2011, Numansdorp

En dan de vogel van Vlissingen. Januari en februari 2018. De Ross’ meeuw verkiest een vissershaven om te foerageren. Vier bezoeken heb ik nodig om tot een bevredigende fotoreportage te komen. Het gaat mij namelijk allemaal wat te snel. Vier bezoeken is overigens geen straf! Een Ross’ meeuw zie je nooit te vaak. Bij het laatste bezoek hoor ik de vogel veelvuldig roepen: een eksterachtig geluid.

Ross meeuw 18 Z9A3848 c
Februari 2018, Vlissingen

Van IJmuiden, Scheveningen, Numansdorp naar Vlissingen. Steeds verder naar het zuiden. Toeval? Van het idee deze vogel nooit te zullen zien, naar vier waarnemingen in ons eigen kleine kikkerlandje! Het kan verkeren...

Een aanvulling:

Ross meeuw 21 T4A9659 Scheveningen
April 2021, Scheveningen