Witstuiten in noord Finland 2015

In maart 2015 bezoek ik een week lang Kaamanen, Finland. Het hoofddoel is om barmsijzen te fotograferen, maar ook taigagaai en bruinkopmees staan op mijn verlanglijst.

In het dagelijks leven ben ik sociaal werker bij een lokale welzijnsorganisatie. We ondersteunen kwetsbare inwoners, veelal door de inzet van vrijwilligers. Eén van mijn vrijwilligers is Fins en als ik haar vertel dat ik Kaamanen in noordelijk Finland vereer met een bezoek, dan lacht ze zich een bult om hoe ik Kaamanen uitspreek.

Tot driemaal toe probeert de Finse vrijwilliger me uit te leggen hoe je dit Finse gehucht daadwerkelijk uitspreekt, maar na mijn derde poging hoor ik haar zuchten en zie ik haar denken: "Dat leert hij nooit." Nee, taalgevoelig ben ik nicht. Gelukkig spreken de Finnen die ik in het hoge noorden van Finland tref allemaal Engels en dat spreek ik ook, zij het a little.

Verblijf
Ik verblijf de gehele week in Neljän Tuulen Tupa en fotografeer voornamelijk bij de feeders rondom het hotel. Het hotel is fantastisch, met een vriendelijke, humoristische en behulpzame beheerster (Agle). Daarnaast kun je er heerlijk eten.

Het weer
Elke dag schijnt de zon en er is één sneeuwdag. De temperatuur is overdag rond nul graden en 's nachts een paar graden onder nul. De laatste dag is het winderig en koud (min acht, gevoelstemperatuur min dertien).

Zaterdag 14 maart
Via Helsinki vlieg ik naar Ivalo. Op Ivalo staat mijn huurauto klaar en rijd ik naar Kaamanen, waar ik om 23.30u aankom. Mijn sleutel haal ik, zoals afgesproken, uit de brievenbus, want het hotel is gesloten op dit late tijdstip.

Zondag 15 maart
Ik ben voor 7u buiten en ik ben gelijk omgeven door haakbekken, grote- en witstuitbarmsijzen. Nice! Ik maak foto's en ontmoet Garry, een Engelse vogelaar. Hij is vandaag jarig (55) en ik feliciteer hem. Als ik hem op een taigagaai wijs, barst hij in tranen uit. Deze gaai is een nieuwe soort voor hem, maar dat lijkt me geen reden om te gaan huilen. Garry geeft uitleg: vannacht kreeg hij een telefoontje van zijn broer dat zijn moeder plotseling is overleden. Ik condoleer hem en spreek troostende woorden (niet dat het helpt). De gehele ochtend blijf ik fotograferen (met alleen het ontbijt als onderbreking). 's Middags arriveren Lesley van Loo en Jankees Swiebe en gedrieën fotograferen we gezellig totdat het licht op is. Wat zijn die grote barmsijzen en witstuitbarmsijzen variabel. Na het fotograferen gaan we wat drinken en eten met Garry rendier. Lekker! Garry trakteert ons op een verjaardagstaartje. Ik ben moe en wil vroeg slapen. Een Duitse fotograaf weet dat te voorkomen. Hij komt namelijk vertellen dat het noorderlicht fraai te zien is. Voor het slapen gaan, fotograferen we dit fenomeen, ik ben hier uiteindelijk om foto's te maken.


Witstuitbarmsijs, adult man.


Haakbek, adult man.

Jankees Swiebe, Chris van Rijswijk en Lesley van Loo in actie.


Noorderlicht.

Maandag 16 maart
Jankees en Lesley zijn vanaf vandaag twee dagen naar Varanger. Om 6.30u ben ik buiten en fotografeer, met de Duitse fotograaf van gisteren, de barmsijzen, inclusief een holboelli-type barmsijs (dat is een barmsijs met een lange snavel, waarvan in het verleden abusievelijk werd gedacht dat het om een andere ondersoort ging). Achter het hotel, de kant waar je nauwelijks bij kunt komen, hangt voer (spek) voor taigagaaien. Daar zijn ze eigenlijk niet te fotograferen. Gisteren aan het einde van de middag heb ik het spek verwijderd en aan de zijkant van het hotel opgehangen. Vandaag hebben de gaaien dit door en komen ze eten. Voor het eerst maak ik goede foto's van de gaaien. Ik lunch buiten en blijf heel de dag fotograferen. Aan het einde van de dag komt er een Finnature-groep en de gids begint zonder overleg de foto- en voeropstelling om te gooien. Dat vind ik niet leuk, dus ik protesteer. Omdat het licht toch al niet meer al te best is, besluit ik te stoppen. Op mijn kamer backup ik mijn foto's en schrijf mijn verslag. ‘s Avonds eet ik met de Finnature-groep en ben ik niet meer boos op de gids ;-)


Haakbek, adult man.


Holboelli-type (grote) barmsijs, let op de lange snavel.


Witstuitbarmsijs, adult.

Taigagaai.


Taigagaai.

Dinsdag 17 maart
Ik ben om 6.15u buiten, ik wil namelijk de Finnature-boys voor zijn om zo een goed plekkie te bemachtigen. Eén voor één komen ze naar buiten en opvallend genoeg zijn ze één voor één na een uurtje fotograferen weer binnen. Waar ik een week over fotografeer doet de ander blijkbaar in een uur. Ik lunch buiten (heerlijke vissoep) en als de Finnature-groep is vertrokken maak ik groothoekopnames van de taigagaaien. Dat lukt aardig, dus ik stop als er andere (Duitse) fotografen komen, anders staat mijn opstelling in de weg. De Duitse groep is weinig spraakzaam. Ik fotografeer tot 16u en ik maak daarna met de auto een rondje om wat foto's te maken van de omgeving. ‘s Avonds eet ik zalm met de zwijgzame Duitsers (die uiteindelijk toch nog tot een gesprek komen) en ik FaceTime met het thuisfront. Na het eten komen Lesley en Jankees weer terug. Met elkaar bekijken we de fotoresultaten van hun tweedaagse trip naar Varanger. Dat ziet er goed uit. Zo komt een leuke dag tot een eind...


Neljän Tuulen Tupa.


Matkop, ondersoort borealis.


Taigagaai fotograferen.


Taigagaai, met groothoek.


Grote barmsijs.


Haakbek man

Woensdag 18 maart
Vandaag een dag als alle andere dagen. Voor 7u ben ik weer buiten en tot 16u gefotografeerd. Vandaag weinig vogels gezien en gefotografeerd, maar wat we maken is goed. Na het fotograferen heb ik ruim een uur gewandeld om mijn conditie op peil te houden.


Bruinkopmees.


Bruinkopmees.

Donderdag 19 maart
Voor vandaag wordt er sneeuw verwacht en de verwachting komt uit! In de loop van de ochtend gaat het sneeuwen. Daar ben ik blij mee en ik maak de foto's waarop ik heb gehoopt. Vandaag laten de taigagaaien zich helaas niet zien. Na het fotograferen wandel ik weer een uur. Morgen helaas al weer de laatste fotodag.


Eekhoorn.


Look-a-like witstuitbarmsijs, adult man.


Witstuitbarmsijs, 2e kalenderjaar.


Witstuitbarmsijs, adult.


Witstuitbarmsijs, adult man.


Haakbek, adult man.


Haakbek, adult vrouw.

Vrijdag 20 maart
Vannacht heeft het gesneeuwd, dat heeft tot gevolg dat alle voerplekken afgedekt zijn met sneeuw, behalve de onze. Daarom zijn er veel barmsijzen. Nice! Rond 12u is er een zonsverduistering. Dat levert een minuut of twintig waanzinnig mooi licht op, alsof de zon op halve kracht staat. Op dat moment is het een komen en gaan van barmsijzen, dus volop foto's maken! We lunchen binnen met zalmsoep, want het is koud buiten. In de middag maak ik mijn laatste foto's. Zo komt er een einde aan een mooie trip. In de avond arriveren Arie Ouwerkerk en zijn eilandgenoot Jacob Jan de Vries en we praten gezellig even bij.


Witstuitbarmsijs, adult man.


Look-a-like witstuitbarmsijs, adult man.


Grote barmsijs, adult man.


Witstuitbarmsijs.


Witstuitbarmsijs, adult man.

Zaterdag 21 maart
Ik vertrek vroeg uit Kaamanen, want ik wil nog wat van de omgeving zien en op tijd op de luchthaven zijn. Onderweg zie ik een hazelhoen langs de kant van de weg in een boom zitten. Ik stop en maak wat bewijsplaatjes. Een taigagaai komt ons (de hazelhoen en ik) gezelschap houden. Met een prettige tussenstop in Helsinki kom ik in het begin van de avond weer thuis. Zo, nu eerst een cappuccino…

Voor meer barmsijzen, klik hier.

 


Een filmpje van haakbekken, een bruinkopmees en witstuitbarmsijzen.