Testopnames Canon EOS 7D mark II

Eind 2014 kocht ik een 7D mark II, als 'back-up camera' naast mijn 5D mark III. In dit artikel plaats ik wat foto's die gemaakt zijn met de 7D, de 7D mark II en de 5D mark III om tot een vergelijking te komen...

De foto's worden steeds tweemaal getoond op 1024 pixels breed. De eerste weergave is het totale beeld, verkleind naar 1024 pixels breed (1x naverscherpt op 2048 pixels breed). De tweede weergave is een crop van het deel van de foto waarop ik heb scherpgesteld (zonder naverscherping), dus een 100%-weergave. De meeste foto's zijn gemaakt van meeuwen. Let op, er zitten diverse leuke meeuwensoorten tussen, zoals pontische meeuwen en grote burgemeesters!

Resultaten 7D mark II, in combinatie met een 500mm-lens f4 II

De over-all plaatjes tonen lekker. Het zijn prettige beelden om naar te kijken, bijvoorbeeld wat kleurweergave betreft. De crops vallen mij een beetje tegen qua ruis (foto's zijn gemaakt tussen de 800 en 1250 iso). De ruis vind ik bij deze iso-waardes vergelijkbaar bij de 'oude' 7D, maar dan bij 400 of 500 iso. Dat is dus een (kleine) verbetering, maar niet te vergelijken met de 5D mark III.
Ook de scherpte valt mij wat tegen (ongeveer vergelijkbaar met de 'oude' 7D). Ik moet er wel bij vermelden dat al deze testopnames met deze camera uit de hand zijn gemaakt. 
De camera is enorm snel (10 beelden per seconde)! De cropfactor (1.6) kan een voordeel zijn bij vogelfotografie, maar als je houdt van 'de vogel in het landschap' (zoals ik), dan kan dit ook een nadeel zijn. In een serie beelden zijn de meeste beelden wel scherp (bij mijn 'oude' 7D is dat niet het geval). Over de snelheid van de autofocus kan ik nog niets zeggen, omdat ik nog heel weinig vluchtopnames heb gemaakt.

Resultaten 7D mark II, in combinatie met een 500mm-lens f4 II na kalibreren

Bij Chipclean heb ik mijn 7D mark II laten kalibreren in combinatie met mijn 500mm-lens. Er was wat frontfocus en na deze ingreep vind ik het resultaat wat beter qua scherpte. In Finland (maart 2015) heb ik deze combinatie (500mm II met 7d mark II) getest en hierbij wat testfoto's. ISO steeds 800.

Resultaten 7D, in combinatie met een 500mm-lens f4

Let op, deze opnames zijn gemaakt met de 'oude' type 500mm-lens. Iso-waarde is 400 of 500.

Resultaten 5D mark III, in combinatie met een 500mm-lens f4 II

Over deze camera ben ik zeer tevreden. De ruis is nihil (standaard fotografeer ik op iso 1250 of hoger!) en de kleurweergave is subliem. De scherpte is top en ik heb nauwelijks onscherpe beelden. De autofocus faalt zelden. Aan deze camera zit maar 1 nadeel, namelijk dat hij maar 6 beelden per seconde maakt (in de praktijk haalt hij dat niet volgens mij).

Resultaten 5D mark III, in combinatie met een 500mm-lens f4 II en een 1.4 converter (type III)

Om een goede vergelijking te maken met de 7D mark II plaats ik hier een paar foto's van de 5D mark III met een 1.4 converter. De 7D mark II is immers een cropcamera (1.6). De foto's van 5D mark III in combinatie met de 1.4 converter pakken goed uit, het resultaat valt beslist niet tegen. Wel is de autofocus een fractie trager.