Hoe een kemphaan de cirkel rond maakt

Zegge en schrijve negenenveertig jaar geleden staan mijn ouders in Polder Waalenburg op Texel naar baltsende kemphanen te kijken...

Ik heb het over mei 1974. Het is een koud en nat voorjaar. Mijn moeder is hoogzwanger van mij. De toen al hippe trekvogeltjes zitten wat aan de verre kant. Vader Willem en moeder Janie hebben geen verrekijker en mogen even door de kijker van een Duits echtpaar kijken. Vielen danke!

1977 Texel
Mijn ouders, broer Henk (links) en ik op Texel (De Waal, 1977).

Negenenveertig jaren later staan mijn ouders en ik op precies dezelfde plek wederom naar baltsende kemphanen te koekeloeren. Bepakt met kijkers en camera. De zon schijnt. Tijden veranderen. Een groep van ruim dertig kemphaantjes, inclusief een satelietman met een witte kraag laten zich prachtig bekijken. De cirkel is nu rond. Kukeleku!

IMG 9571
Mijn ouders, broer Willem en ik (Polder Waalenburg, 2023).

We treffen ook een poelruiter, een zwarte ruiter, een kleine geelpootruiter, de lepelaar en diverse grutto’s. En de veldleeuwerik is hier alom vertegenwoordigd. Fantastisch!

By the way, de kemphaan is de korhoender onder de steltlopers. Dat is niet bedoeld als compliment. Een hoop machtsvertoon, achter elkaar ge-ren, schijngevechten, etc. Wat een ingewikkeld gedoe. Ik word al moe als ik ernaar kijk. Doe ff normaal!

Kemphaan 23 T4A1573 Texel     Kemphaan 23 T4A9895 Texel

Kemphaan 23 T4A2053 Texel     Kemphaan 23 T4A2362 Texel

Maar goed, ze zien er wel sexy uit, die kemphaantjes. Mooie kraag ook en geinige kleurtjes. Beetje patserig, dat wel. De hennetjes zijn ook fraai bedenk ik nu. Wat subtieler. Minder schreeuwerig.

Ik maak uiteraard wat foto’s. Een keertje in de ochtend en een keertje in de avond. Zo spreid ik mijn fotokansen en tref ik de vechtersbaasjes in wisselende lichtomstandigheden.

Ja, de cirkel is echt rond…

Grutto 23 T4A1374 Texel
Grutto.

Poelruiter 23 T4A0701 Texel
Poelruiter.

Poelruiter 23 T4A0957 Texel
Poelruiter.


Zwarte ruiter 23 T4A0293 Texel
Zwarte ruiter.

Kleine geelpootruiter 23 T4A3059 Texel
Geelpootruiter.

Kleine geelpootruiter 23 T4A2998 Texel
Geelpootruiter.