Groenlandse barmsijs najaar 2017

Hoe ziet de Groenlandse witstuitbarmsijs eruit na de rui? Om die vraag te beantwoorden stap ik eind oktober 2017 in het vliegtuig naar Groenland...

Donderdag 19 oktober
Vanaf Schiphol vlieg ik naar Kopenhagen waar ik overnacht in het Quality Airport Hotel Dan.

Vrijdag 20 oktober
Om 9.15u vlieg ik ‘on schedule’ naar Groenland. Net als vier jaar geleden wordt Kangerlussuaq mijn uitvalsbasis. Dit keer overnacht ik in het Old Camp, twee kilometer van het vliegveld vandaan. Bij aankomst is het -7 0C. De afgelopen dagen heeft het gesneeuwd, het landschap oogt redelijk wit. Ik zie raaf, witstuitbarmsijs en sneeuwgors. Dat zijn dan ook gelijk alle vogelsoorten die ik ga zien deze trip.

Groenland 17 AZ9A2817
Old Camp

Na te zijn ingecheckt in Old Camp blijkt dat ik geen fiets kan huren. Daar baal ik van, maar het is bij nader inzien ook wel weer relaxed. Ik ga de twee kilometer naar het vliegveld nu steeds per taxi doen. Of per benenwagen. Bij het vliegveld vind ik bij een woning een drukbezochte feeder. Ik schat dat er ongeveer 50 barmsijzen zitten en een kleine 10 sneeuwgorzen. Die laatste zijn stresskippen en zorgen ervoor dat de barmsijzen steeds opvliegen. Tegen de berghelling zie ik een sneeuwhaas rennen. Haasje, haasje haast je toch. Straks schiet jou de jager nog!

Groenland 17 AZ9A2840     Sneeuwgors 17 AR9A3385
Luchthaven


Zaterdag 21 oktober
Vandaag is het wat grauwig weer, maar in de loop van de dag klaart het op. De zon schijnt en er valt wat sneeuw. Het is -9 0C. Ik loop de 2 km naar het vliegveld en maak ondertussen wat omgevingsfoto’s. Het fotograferen van de barmsijzen gaat voortreffelijk. Ik sluit de dag af met een vismaaltijd op het vliegveld.

Witstuitbarmsijs 17 AR9A2591     Witstuitbarmsijs 17 AR9A3648
Adult

Witstuitbarmsijs 17 AZ9A2890     Chris 17 AZ9A2912
Feeder

Witstuitbarmsijs 17 AR9A3452     Witstuitbarmsijs 17 AR9A3168
Adult. De blauwe achtergrond is een huis...

Witstuitbarmsijs 17 AR9A3564
Adult

Witstuitbarmsijs 17 AR9A3891
Adult

Witstuitbarmsijs 17 AR9A3986     Witstuitbarmsijs 17 AR9A3906
Adult

Zondag 22 oktober
Als ik wakker word zie ik dat het sneeuwt. Mag het, we zijn in Groenland moet je weten! Daar is het het hele jaar door winter. Behalve in juli. Dan is het met een beetje geluk net boven de tien graden. Het blijft de hele dag sneeuwen (-7 0C), in die mate dat het vliegtuig uit Kopenhagen niet kan landen. De landingsbaan is niet sneeuwvrij te krijgen. Na vijf rondjes boven Kangerlussuaq te hebben gevlogen, vertrekt het vliegtuig naar IJsland. Morgen weer een poging. Voor mij is deze sneeuwbui een droom! Ideale omstandigheden voor witstuiten. Pak ze! Een barmsijs landt op mijn hoofd, altijd weer een eer.

Witstuitbarmsijs 17 AR9A5167

Chris 17 AZ9A3057     Witstuitbarmsijs 17 AR9A5423

Witstuitbarmsijs 17 AR9A5756     Witstuitbarmsijs 17 AR9A6212

Witstuitbarmsijs 17 AR9A5913
Sneeuwbal!

Witstuitbarmsijs 17 AR9A6233     Witstuitbarmsijs 17 AR9A6304

Witstuitbarmsijs 17 AR9A6519

Maandag 23 oktober

Vandaag is het -14 0C met een zonnetje. Veel foto’s maak ik niet, want ik vind de lichtomstandigheden minder mooi (felle zon). Dat kan ook niet anders na een dag als gisteren. Ik geniet van het weer, het hier zijn en van de redpolls. Tijdens de lunch eet ik muskusossoep. Morgen doe ik namelijk een excursie naar muskusossen. Mocht dat niet lukken dan heb ik nu alvast wraak genomen. De muskusos smaakt niet veel anders dan rundvlees, zeg ik als leek.

Witstuitbarmsijs 17 AR9A6444     Witstuitbarmsijs 17 AR9A6850

Groenland 17 AZ9A3203
Kangerlussuaq

Dinsdag 24 oktober
Vandaag doe ik dus een ‘private tour’ naar de muskusossen. De aardige Deen Laust is mijn gids. Al snel vinden we twee vrouwtjes muskusossen. Omdat ze redelijk ver van het pad staan, zoeken we verder. Helaas zonder succes. We rijden daarom terug naar de twee muskusossen en via een omtrekkende beweging doen we een benaderpoging. Dat lukt, we komen tot ongeveer 40 meter. Van die afstand laten ze zich goed bekijken en fotograferen. De ossen ‘proesten’ als je te dichtbij komt. Keep your distance, of anders rijg ik je aan mijn hoorns! Ik vind het toffe en indrukwekkende beesten. Op de weg terug zie ik een andere muskusos. De tijd van de trip is al voorbij, dus ik vraag de gids mij hier achter te laten. Ik zie dan wel hoe ik weer thuis kom. Deze muskusos is een bull. Ik benader hem voorzichtig, maar voordat ik in een echt goed fotografeerbare positie ben, begint hij al luid te ‘proesten’. Om eerlijk te zijn ben ik best geïmponeerd en ik kies er voor zijn grens niet over te gaan. Geen idee namelijk of hij daadwerkelijk aanvalt als ik dichterbij kom...

Groenland 17 AZ9A3187

Muskusos 17 AR9A7228     Muskusos 17 AR9A7642

Muskusos 17 AR9A7816

Woensdag 25 oktober
De laatste fotodag. Vandaag is de temperatuur boven nul. Ik besteed mijn dag aan de barmsijzen en maak vooral wat filmpjes. Gisteren heb ik de muskusos trip betaald met mijn creditcard. Vandaag krijg ik een berichtje van mijn bank dat mijn pas mogelijk is misbruikt en daarom is geblokkeerd. Een goed moment om naar huis te gaan.

Witstuitbarmsijs 17 AR9A8678
Adult

Witstuitbarmsijs 17 AZ9A2997
Adult

Donderdag 26 oktober t/m zaterdag 28 oktober
Door een behoorlijke vertraging mis ik in Kopenhagen mijn aansluitende vlucht naar Amsterdam en moet ik daar overnachten voordat ik terug kan vliegen naar Amsterdam. Eind goed, al goed.

Conclusie
Hoe ziet de Groenlandse witstuitbarmsijs eruit na de rui, was mijn onderzoeksvraag. Nou, ze zijn wat minder gesleten. Daarnaast zijn ze wat ‘buffer’, wat bruiner op de kop en borst. Dat is het wel zo’n beetje.

You know the stripes of a tiger are hard to change...


Enkele 1e kalenderjaars Groenlandse witstuitbarmsijzen. Let op de gesleten tertials:


 

Een filmpje van de Groenlandse witstuitbarmsijzen

 

Een filmpje van de Groenlandse witstuitbarmsijzen op de voedertafel