Canon R5, een eerste indruk

Dit voorjaar heb ik overwogen de overstap naar Sony te maken. Sony doet het goed, zelfs zeer goed en ik was toe aan een nieuwe camera. Dat komt omdat ik qua vogels fotograferen voornamelijk mijn 5Diii gebruik en niet de 5Div, omdat ik verhoudingsgewijs met de 5Diii meer scherpe foto’s maak dan met 5Div. Toegegeven, ik was gewoon verliefd op een ander.

De overstap naar Sony heb ik uiteindelijk niet gemaakt, omdat de Canon R5 er aankwam en ik die overstap liever niet maak. Een overstap naar een ander merk betekent dat er nieuwe lenzen aangeschaft moeten worden. Alles op een rijtje zettend was de verliefdheid weer over.

9 juli 2020 was de presentatie van Canons nieuwe paradepaardjes R5 en R6 en die show gaf mij voldoende vertrouwen een pre-order te plaatsen op de R5. Ik ben opnieuw verliefd. Met name de ‘animal autofocus’-tracking spreekt mij aan. Vliegende vogels zijn mijn handicap moet je weten en deze nieuwe manier van scherpstellen is voor mij een uitkomst.

Bijkomend voordeel van een spiegelloze camera is dat je stiller, dus zonder het geluid van een opklappende spiegel, kunt fotograferen. Of zelfs zonder geluid: met gebruik van de elektronische sluiter. Kanttekening is dat ik deze camera wel een erg dure vind. Laat ik het er maar op houden dat je in staat van verliefdheid rare dingen doet.

 T4A0106c

Zorgen maak ik me over de adapter, die nodig is om de spiegelloze camera te verbinden met mijn huidige Canonlenzen. Ga je door het gebruik van zo’n tussenring niet autofocussnelheid inleveren?

Na 9 juli bekijk ik zoveel mogelijk R5-reviews, met name op YouTube en daarin zie ik enthousiaste verhalen over de autofocus, de animaltracking, maar ook verontrustende geluiden over oververhitting. En de snelheid waarmee de batterij leeg zou zijn. Gelukkig zijn die warmteproblemen er vooral bij het maken van filmopnames en niet bij ‘stills ‘. Nu film ik zelden, dus maak ik me daar niet zo druk om.

Dinsdag 11 augustus is het zover, ik kan mijn nieuwe body ophalen bij Kamera Express in Capelle aan den IJssel. Naast de R5 schaf ik ook een adapter aan (Canon EF - RF Mount Adapter), een nieuwe CFexpress-kaart (Wise CFexpress 256GB) en twee extra batterijen (Canon LP-E6NH).

‘s Avonds zijn de batterijen opgeladen en ga ik gelijk testen, in combinatie met de 500mm f4 ii en een 1.4 extender iii. Ik kies voor 1600 iso en fotografeer uit de hand, het meest op f7.1.

Het is even zoeken waar precies alle instellingen zitten op de body. Het lukt me bijvoorbeeld niet een foto meer dan één slag op het scherm te vergroten. Ik weet het knopje om door te zoomen niet te vinden. Gelukkig is de indeling verder niet veel anders dan de 5D-serie.

De animal-autofocus werkt voortreffelijk en het is me een raadsel hoe snel de camera het oog van een vogel weet te vinden. Ongekend eigenlijk. De digitale zoeker is wel even wennen, maar dan merk ik al snel het voordeel: je kunt ‘live’ de belichting checken. Met name als je tegen de lucht fotografeert, is dit een uitkomst.

 T4A0106c

De autofocus is wat mij betreft snel, zeker niet trager dan de 5Div. De adapter lijkt geen vertraging te veroorzaken.

Ik sta ‘paf’ van het hoge percentage scherpe foto’s: eigenlijk gewoon bijna alles, op opnames met een te lange sluitertijd na. Voor mij is het ongekend hoe goed de camera vliegende vogels in focus houdt. Laat de dwergmeeuwen maar komen!

Is de camera in slaapstand, dan duurt het een fractie langer dan gewoonlijk voordat je kunt fotograferen. Dat is wel even wennen.

Na een avond fotograferen (754 foto’s) is de batterij nog geheel vol. De toekomst moet uitwijzen hoe de accu zich gaat houden. Eén troost: de ‘oude’ batterijen die in de 5D-serie passen, doen dat ook in de R5.

De beelden ‘ogen’ prettig op het scherm qua scherpte, kleuren, contrast en ruisopbrengst.

Mijn eerste indruk? TOP! Ik kan niet anders zeggen. Dit smaakt naar meer... ;-)


De foto's worden steeds tweemaal getoond op 2048 pixels breed. De eerste weergave is het totale beeld, verkleind naar 2048 pixels breed (1x naverscherpt op 4000 pixels breed). De tweede weergave is een crop van het deel van de foto waarop ik heb scherpgesteld (zonder naverscherping), dus een 100%-weergave: