Zwaluwen en studioflitsers

Als vogelfotograaf is het voor de afwisseling wel eens leuk om wat anders te fotograferen. Om foto's te kunnen maken van mijn partner, mijn buurman, mijn broer, mijn collega, mijn schoenen, etc. heb ik een set studioflitsers gekocht, inclusief een verwisselbare achtergrond. Ja, ja, doe eens gek! Het was even tobben voordat ik alles aan de praat kreeg en begreep wat de externe lichtmeter aangaf. Werk je namelijk met externe flitsers, dan werkt de lichtmeter van de camera niet meer. Een cursusdag in Amsterdam bracht de nodige kennis om een en ander goed te beheersen.

2011 is door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot jaar van de boerenzwaluw. Omdat ik Vogelbescherming Nederland een toffe organisatie vind, besloot ik dit jaar een serie foto's te maken van de altijd vrolijke boerenzwaluw.

Toevalligerwijs kreeg ik een tip over een boerenzwaluwpaar dat hun nest had gemaakt in een schuur in Waddinxveen. Zoals te verwachten bevond het nest zich op een donkere plaats. Zonder flitsers ging het niet lukken hier foto's te maken. Na overleg besloot ik de zwaluwen te fotograferen met mijn studioflitsers. Ik vond het belangrijk de zwaluwen, die inmiddels jongen hadden, zo weinig mogelijk te verstoren. Daarom heb ik eerst de flitsers in de schuur geplaatst. Een dag later de flitsers op de juiste plaats gezet. Weer wat later de flitsers aangezet, etc. Steeds hield ik in de gaten wat het gedrag van de zwaluwen was: schrokken ze van de flitsers? Bleef de voederfrequentie constant? Etc.

De zwaluwen die gewend zijn aan menselijke activiteiten in de schuur waren voortreffelijke modellen en leken zich weinig tot helemaal niets aan te trekken van mijn studioflitsers. Gelukkig, zo kon ik een leuke serie maken met mooi licht, zonder lelijke slagschaduw.

Ik vond het fantastisch, naast het fotograferen, het gedrag van de zwaluwen te bewonderen. De jongen veranderden in vijf dagen tijd van kale wezens tot echte vogels. Bijzonder! Verder zag ik hoe de jongen zich omdraaiden na een voederbeurt om hun ontlasting uit te poepen wat vervolgens door de ouders werd meegenomen om buiten te worden gedumpt. De vijf jongen zijn alle vijf uitgevlogen. Voor mij een bevestiging dat mijn activiteiten niet (te) verstorend zijn geweest. Marije, Hannie en Jacques hartelijk dank voor jullie gastvrijheid, de eieren en de gezelligheid!

En dan nog wat: dit voorjaar heb ik ook geprobeerd om nestbouwende huiszwaluwen te fotograferen. Dat viel niet mee, omdat de locatie (onder de dakrand) erg donker was. De locatie leende zich niet om studioflitsers te plaatsen, daarom bedacht ik een ander trucje. Met een spiegel weerkaatste ik de zon onder de dakrand! Het resultaat was niet helemaal naar wens, helaas verscheen met het licht ook een slagschaduw in mijn foto. Omdat de schaduw zich boven de vogel bevindt geeft dit een wat onnatuurlijke indruk. Al met al vind ik het toch een leuk experiment. Joke bedankt voor de gastvrijheid en gezellige praatjes!

Ik wil afsluiten met een waarschuwing. Bovenstaande twee projecten zijn een voorbeeld van nestfotografie. Nestfotografie is terecht omstreden, omdat deze vorm van fotografie vogels dermate kan verstoren dat ze het nest verlaten, etc. Waar ik voor wil waarschuwen is om bovenstaande niet zomaar na te doen en bij nestfotografie altijd het belang van de nestelende vogels voorop te stellen. Is het risico de vogels te verstoren wel een foto waard? Bedenk dat nestelende vogels kwetsbaar zijn...