Kumliens meeuw

De nerds onder de vogelaars zijn de meeuwenliefhebbers. Die gasten noemen wij gekscherend larofielen (van larus, de wetenschappelijke naam van meeuwen)...

Rare jongens zijn dat. Je kunt moeilijk, of eigenlijk helemaal niet, met ze communiceren. Vraag je zo'n gast om hulp bij het op naam brengen van een gefotografeerde meeuw, dan zegt hij gerust dat de mirror op P10 opvallend groot is of dat de zwarte mediale band van P9 niet breed genoeg is. Heb jij dan een idee waar het over gaat? Ik niet!

Nee, meeuwenliefhebbers zijn rare snuiters, die kun je beter mijden. Niet mee praten. Voor mijn vogelvrinden heb ik dan ook verzwegen dat ik naar Canada (St John's, Newfoundland) ben afgereisd om Kumliens meeuwen te fotograferen (januari, 2017). Wat, ben ik een larofiel dan? Nou wees maar niet bang. Sommige meeuwen vind ik gewoon mooie vogels, daarom fotografeer ik af en toe weleens een geinig meeuwtje. Kumliens meeuw is zo'n parel. Een ivoormeeuw ook btw en natuurlijk de Ross' meeuw. Kijk, dat bewijst gelijk dat ik geen larofiel ben, die gasten slaan alleen aan op grote meeuwen.

Wat dan precies een Kumliens meeuw is, daarover zijn de larofielen het btw niet helemaal met elkaar eens. De één vindt het een ondersoort van 'onze' kleine burgemeester, terwijl de ander meent dat het een hybride populatie met Thayers meeuw is. Mij is het om het even.

Kumliens meeuwen hebben een korte snavel een ronde kop. Dat geeft ze een bovengemiddeld vriendelijke uitstraling. Qua uiterlijk is deze meeuw behoorlijk variabel. Er zijn exemplaren die licht zijn op de vleugelpunten en nauwelijks van kleine burgemeesters te onderscheiden zijn. Daarnaast tref je exemplaren die juist donker zijn. Die neigen naar Thayers meeuwen. De jonge vogels zijn dan 'over all' donker en zwaar getekend. Donkere volwassen vogels hebben donkere vleugelpunten, soms zelfs zwart. Ook de iriskleur is behoorlijk variabel, van heel licht tot erg donker.

Donderdag 12 januari
Via Londen heb ik een voortreffelijke vlucht naar St John's. Bij het vliegveld staat een huurauto klaar en ik rijd direct naar Quidi Vidi lake. Bij aankomst zitten de Kumliens meeuwen al op me te wachten! Wat gaaf! Wat een enorme aantal meeuwen en eenden! Ik scoor gelijk nieuwe soorten: Kumliens meeuw, zwarte eend, Amerikaanse zilvermeeuw en Amerikaanse meerkoet. Ik maak mijn eerste foto's en daarna rijd ik naar het hotel. Daar pak ik mijn koffer uit en doe de boodschappen. Na een lekkere pizza en een douche ga ik vroeg slapen.

Kumliens meeuw 17 Z9A6176
Kumliens meeuw, adult


Vrijdag 13 januari

Zoals verwacht regent het vanochtend. Na het ontbijt rijd ik daarom naar Chamberlains (sewer outflow) waar ik brilduikers, kokmeeuw en kleine kokmeeuw score. Daarnaast zie ik mijn eerste grijze junco. Terug bij Quidi Vidi lake is het droog. Naast meeuwen fotografeer ik duikeendjes: topper, kleine topper en een hybride ringsnaveleend x kleine topper. In het hotel zoek ik de gemaakte foto's uit. Ondanks het matige licht van vandaag ben ik happy met het resultaat. Ik eet ‘s avonds lasagne bij Boston Pizza en daarna een dubbele espresso in een gezellige koffiebar. Life is great in St John's!

Kleine topper 17 Z9A9299
Kleine topper

Ringsnaveleend x kleine topper 17 Z9A9351
Ringsnaveleend x kleine topperZaterdag 14 januari

Vandaag is het koud. -10 met een pittige wind. Gelukkig schijnt ook de zon. Ik kleed me warm aan en maak eerst wat foto's van de omgeving. Wat een leuke gekleurde huizen staan er hier! Daarna rijd ik naar Quidi Vidi lake voor de meeuwen. Vandaag maak ik vluchtopnames met de 300mm-lens en kopportretjes. Ik tref drie geoorde aalscholvers; weer een nieuwe soort. De duikeendjes kan ik niet vinden, daarom rijd ik in de middag naar het Bowring park. Hier lukt het me om grijze junco's te fotograferen.

Kumliens meeuw 17 R9A7415
Kumliens meeuw, adult

Kumliens meeuw 17 R9A7687
Kumliens meeuw, 2e kalenderjaar

Grijze junco 17 R9A8486
Grijze junco


Zondag 15 januari

Vandaag start ik met zoeken naar een gemelde dikbekfuut, maar zonder succes. Ik fotografeer zwarte eenden 'in het landschap'. Er zwemmen ook wat smienten en Amerikaanse smienten tussen en een ringsnavelmeeuw vliegt langs. Een voorbijganger tipt me over een Amerikaanse zeearend aan de andere kant van het meer. Ik rijd er heen en inderdaad, er zit een adulte Amerikaanse zeearend. Nice! Terug op de meeuwenspot praat ik met wat lokale vogelaars en maak wat foto's. Ik vind het licht niet echt mooi, dus besluit ik te stoppen en elders mijn geluk te beproeven. Ik bezoek Mundy pond en Bowring park, maar dat levert geen foto's op (wel zie ik brown creeper, black capped chickadee en northern flicker). Terug bij Quidi Vidi lake gaat het sneeuwen en schijnt de zon! Nice! Ik concentreer me op de Kumliens en maak ook wat filmpjes. Zo gaat een zondag snel voorbij.

Zwarte eend 17 Z9A1333
Zwarte eenden

Amerikaanse zeearend 17 R9A8617
Amerikaanse zeearendMaandag 16 januari

Vannacht is er 30 cm sneeuw gevallen! Mooi zo! -9 geeft de thermometer aan. Kumliens in de sneeuw wordt het doel van vandaag. Dat lukt en goed ook! Omdat er gisteren een barmsijs is gefotografeerd op Cape Spear rijd ik daar heen, maar de barmsijs is foetsie. Het levert wel een mooie trip op met prachtig uitzicht. Terug bij Quidi Vidi lake werkt een vrouwtje ringsnaveleend goed mee. Ik drink koffie in een koffiebar. Mensen zijn hier uitermate vriendelijk en maken graag een praatje. Ze begrijpen warempel mijn steenkolen Engels!

Cananda 17 Z9A1827
St John's

Kumliens meeuw 17 Z9A1875
Quidi Vidi lake

Cananda 17 Z9A1923
Cape SpearDinsdag 17 januari

Tijdens het ontbijt blijkt het te sneeuwen. Mooi! Daarom is het doel voor vandaag: Kumliens met sneeuwvlokken fotograferen. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, want sneeuwvlokken zie je niet tegen een lichte achtergrond. En laat alles nu wit zijn van de sneeuw. Gelukkig vind ik een heuveltje sneeuw waarop ik brood kan voeren met wat bomen op de achtergrond. Zo lukt het uiteindelijk om 'sneeuwvlok'-foto's te maken. Dagelijks koop ik vier broden voor de meeuwen en die gaan alle vier op, met gemak. Ik vind voor het eerst de dikbekfuut. Tijdens het opschroeven van mijn converter duikt hij onder water om vervolgens niet meer boven te komen, zo lijkt het. Hopelijk niet verzopen?

Kumliens meeuw 17 Z9A3209
Kumliens meeuw met sneeuwvlokken, adult

Vanavond bezoek ik een professionele icehockey game. De locale IceCaps (met een puffin als mascotte) spelen tegen de Comets uit Utica, New York. De Comets winnen met 2-5. Een hele belevenis zo'n match!

zzCananda 17 R9A3218
IceCaps


Woensdag 18 januari

Ik start bij Quidi Vidi lake voor 'sneeuwvlok'-foto's en voor vluchtopnames. Daarna rijd ik naar Chamberlains (sewer outflow) voor opnieuw vluchtopnames. In het begin van de middag besteed ik mijn tijd aan het fotograferen van een zanggors. De dikbekfuut blijkt toch niet te zijn verzopen. Ondanks dat dit al de zevende fotodag is, heb ik het gevoel dat ik nog elke dag iets fotografeer dat van toegevoegde waarde is.

Kumliens meeuw 17 Z9A4788
Kumliens meeuw, 2e kalenderjaar

Kumliens meeuw 17 Z9A5432
Kumliens meeuw, 3e kalenderjaar


Donderdag 19 januari

Omdat ik wel zo’n beetje klaar ben met fotograferen besluit ik ’s ochtends om de rest van deze dag geen foto's te maken. Daarin faal ik echter hopeloos. Ik kan het niet laten. Als een mew gull verschijnt, moet ik foto's maken. Hij trekt losjes op met een ringsnavelmeeuw. Bowring park levert een paartje carolina-eenden op. Het blijft raar om eenden met een zo hoog escape-gehalte in het wild te zien.

01Stormmeeuw 17 Z9A7147
Mew gull

01Ringsnavelmeeuw 17 Z9A7274
Ringsnavelmeeuw

Carolina eend 17 Z9A8241
Carolina eendVrijdag 20 januari

In het begin van de middag vlieg ik via Toronto terug naar huis. Net op tijd, want vlak daarna trekt een enorme sneeuwstorm over St John's die alles plat legt...


Kumlien's, the movieTijdens deze trip zag ik de volgende soorten:

Kumliens meeuw
Grote burgemeester
Grote mantelmeeuw
Kleine mantelmeeuw
Amerikaanse zilvermeeuw
Kokmeeuw
Kleine kokmeeuw
Ringsnavelmeeuw
Mew gull

Havik
Amerikaanse zeearend
Sharp shinned hawk

Wilde eend
Zwarte eend
Kuifeend
Topper
Amerikaanse smient
Pijlstaart
Brilduiker
Kleine topper x ringsnaveleend
Kleine topper
Smient
Ringsnaveleend
Grote zaagbek
Slobeend
Green-winged teal
Wood duck

Geoorde aalscholver
Aalscholver
Dikbekfuut
Amerikaanse meerkoet

Raaf
Amerikaanse kraai
Grijze junco
Brown creeper
Black capped chickadee
Northern flicker
Spreeuw
Zanggors